Bliver de første i verden - dansk kaffemærke med stor nyhed

Forbrug

28/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Er du en af de mange danskere, der ikke kan klare dagen uden en kop sort guld?

Der bliver brygget og drukket 22 millioner kopper kaffe om dagen i Danmark og ca. to milliarder kopper på verdensplan.

Det genererer enorme mængder affald og CO2, både fra kaffeplanten og fra de emballager, der skal beskytte kaffens smag og aroma.

Men nu tager Peter Larsen Kaffe sammen med sin svenske delejer, Löfbergs, et kæmpe skridt mod målet om at eliminere alt affald fra produktion og forbrug af kaffe senest i 2030.

De nye kaffeposer er fremstillet i såkaldt mono-materiale, altså én type plast. Det gør ikke alene poserne lette at genanvende, men reducerer også emballagens CO2-belastning med 55 procent, dels fordi de kan genanvendes, dels fordi de kræver mindre energi at fremstille.

Innovationschef hos Peter Larsen Kaffe og Löfbergs, Lars Aaen Thøgersen, ser enorme perspektiver for hele kaffebranchen i den nye emballage.

”EU-kommissionen har vedtaget, at al plastemballage skal kunne genbruges eller genanvendes senest i 2030. Nu beviser vi, at det er muligt med kaffe, som er en af de varer, hvor kravene til bevarelse af holdbarhed, smag og aroma er blandt de allersværeste at leve op til,” siger han.

280 ton mindre plastaffald

Alene Peter Larsens Kaffes og Löfbergs anvendelse af den nye emballagetype kan fjerne 280 ton plast fra deponi og forbrænding om året. Dertil kommer, at 73 pct. af plastmaterialet i emballagerne er fremstillet af vedvarende ikke-fossile ressourcer som sukkerrør.

”Tænk så, hvilken forskel det kan gøre, når flere begynder at bruge emballagerne. Potentialet er enormt,” konstaterer Lars Aaen Thøgersen.

Tilbage i 1990’erne kunne Peter Larsen Kaffe og Löfbergs som de første i Europa fjerne aluminium fra dele af deres kaffeemballager, og nu skubber de to virksomheder hele kaffebranchen endnu længere i retning af en cirkulær og bæredygtig forretningsmodel.