Bliv klar til julefrokosterne: Sådan piller du æg nemt og perfekt

Forbrug

30/11/22 | 13:42

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Nu nærmer juletiden sig og julefrokosterne, men med den højtid følger også en masse forberedelse. En af dem er de pillede æg til frokostbordet. Men her giver vi dig de bedste tips til at pille æg nemt og perfekt.

Den søde juletid nærmer sig. Men med jul følger også traditioner, og nogle af dem er mere tidskrævende end andre. En af dem, der tager lang tid, er forberedelse til julefrokoster, men vi har fundet gode tips til, hvordan du gør det lidt nemmere for dig selv, når forberedelserne kommer til at koge og pille æg.

De 3 mest populære metoder

1. ”Koldt vand”-metoden

Metoden her giver næsten sig selv ud fra navnet, men det handler helt simpelt om, at du lægger det hårdkogte æg i koldt vand i cirka 5 minutter, inden du piller skallen af ægget. Det burde gøre det nemmere, at få skallen af ægget, uden at ægget bliver ødelagt.

2. Rulle-metoden

Med metoden her skal du tage ægget og rulle det mellem din hånd og en hård overflade. Hvis metoden fungerer for dig, er den virkelig nem og effektiv, men du kan også opleve, at også æggehviden går i stykker, hvis du ruller for hårdt.

3. Ryste-metoden

Det kan lyde helt fjollet, men med metoden her skal du faktisk som overskriften afsløre; ryste ægget. Når ægget er færdigkogt, skal du putte det i isvand kort, hvorefter du skal putte ægget i en lukket bøtte og så gælder det ellers bare om at ryste. Det får æggeskallen til hurtigt og nemt at løsne sig, men metoden kan godt være lidt svær at udføre, uden at ægget går i stykker. Men får du først styr på metoden skal det nok blive en favorit.

Tips og tricks til æggekogning

Det ser ikke appetitligt ud at servere under- og overkogte æg eller at servere æg, der ikke er pillet rigtigt. Derfor har vi ud over de ovenstående 3 metoder også samlet lidt gode tips og tricks til æggekogning:

  • Start først æggekogningen i kogende vand.

  • Tilsæt citronsaft, eddike, salt eller bagepulver til vandet. Det skulle hjælpe på at skallen løsner sig nemmere.

  • Pas på med at under- eller overtilberede. Det kan gøre det meget sværere at pille ægget.

  • Lad æggene simre ikke koge. Start æggekogningen i kogende vand, men skru herefter ned til de blot simrer.

  • Læg æggene en hurtig tur i isvand, det kan gøre æggepilningsarbejdet meget nemmere.

Nu kan julefrokosten og alle retter, der kræver et kogt æg til, bare komme an, for med de her råd er du rustet til at klare æggepilningen nemmere og bedre.