Beregner: Så meget vand bruger du faktisk i det daglige

Forbrug

09/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vandværker over hele landet opfordrer os til at spare på vandet her i tørken.

I går indførte den første kommune i Danmark afbrændingsforbud på grund af tørken (Bornholm).

Danske Beredskaber advarer dog om, at det ikke nødvendigvis bliver det eneste sted, åben ild bliver forbudt for en tid.

Danmark er nemlig så tørt efter en maj måned med historisk lidt regn, at vi nærmer os den absolut højeste score på tørkeindekset for hele landet.

Det er måske forståeligt nok, at det varme og solrige vejr får danskere til at fylde soppebassiner, være gavmild med vandet til den tørstende have og måske endda tager lidt længere og koldere bade for at blive kølet af - men vi skal holde igen.

Brancheorganisationen fora danske vandværker, DANVA, var nemlig også ude i går med en opfordring til, at vi alle bliver bedre til at spare på vandet den kommende tid, da vandværkerne simpelthen er så pressede, at de kan få problemer med at pumpe nok drikkevand op.

Måske sidder du nu og tænker, at det er da også for dårligt, at så mange mennesker sløser med vandet på den måde, når det er noget, der vedkommer os alle. Men er du nu også så god til at spare på vandet, som du selv går og tror?

Beregn dit vandforbrug

Forsyningsvirksomheden HOFOR (Hovedstadens Forsyningsselskab) leverer blandt andet vand og varme til en række kommuner i hovedstadsområdet, og her til morgen har HOFOR sendt en besked ud til omkring 500.000 danskere om, at det er nødvendigt at spare på vandet, hvis der skal være nok til alle.

Det har måske fået nogen til at tænke over, hvor meget vand de faktisk bruger, og HOFOR har faktisk lavet en beregner, der kan hjælpe dig med at finde ud af det.

Bemærk dog, at beregneren kun spørger ind til vaner omkring bad, opvask og tøjvask, samt om dit hjem har forskellige vandbesparende installationer. Det betyder altså, at beregneren IKKE tager højde for, hvor meget vand du bruger til for eksempel at fylde et bassin eller at vande have og planter.

Ikke desto mindre kan det give dig et indtryk af, om du kan skrue ned for dit vandforbrug på andre områder - og hvis du bruger for meget på dagligdagsaktiviteter, er det nok ikke utænkeligt, at du også bruger en del til haven ...

Prøv beregneren på HOFORs hjemmeside lige her.