Bank advarer danskerne: Så meget kan benzinen stige i pris

Forbrug

22/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ikke ligefrem gode nyheder ...

Hvis du var en af de mange danskere, der gik over til at bruge cyklen eller lette foden fra speederen, der Ukraine blev invaderet af Rusland, bør du finde de vaner frem igen, hvis du ikke har holdt dem ved lige.

Da Rusland angreb Ukraine steg brændstofpriserne nemlig, og danskerne tog alle de besparende råd til sig, de kunne.

Siden er priserne på brændstof faldet igen, men noget tyder på, at det ikke kommer til at fortsætte sådan. Faktisk forudser Jyske Bank, at prisen på brændstof vil stige igen, og at det vil ske inden længe.

Det fremgår af en prognose for udviklingen i oliepriserne, som banken har offentliggjort.

Vil stige med 20 procent

Verdens største olieproducerende lande valgte i foråret af skære ned for produktionen af olie, og det betyder, at der er blevet et mindre udbud, selvom efterspørgslen er den samme, hvis ikke højere.

Det sender priserne på olie i vejret, og det kan direkte aflæses i priserne på benzin.

Jyske Bank vurderer således, at olieprisen, og dermed potentielt også benzinbriserne, vil stige med 20 procent frem mod maj 2024.

“Dermed kommer vi til at teste sidste års høje prisniveauer, og det er ikke usandsynligt, at f.eks. prisen på en liter benzin kommer i nærheden af 17 kroner næste år eller mere, forklarer oliestrateg”, lyder det fra Jan Bylov, Jyske Bank.

Kan blive endnu værre

Faktisk er det ikke sikkert, stigningen holder sig til de 20 procent.

Rusland er nemlig også en olieproducerende nation, og da Putin ikke ligefrem er på god fod med store dele af resten af verden lige nu, er det ikke utænkeligt, han vil skære i landets produktion af olie for at føre en slags økonomisk hybridkrig.

Alt i alt er der stadig en del ubekendte, men meget tyder altså på, at det igen-igen bliver dyrere at være dansker inden længe - i hvert fald hvis man kører bil, og muligvis også hvis man bruger offentlig transport, der ligeledes bruger oliebaseret brændstof.