Afgifterne stiger - disse biler bliver langt dyrere at eje

Forbrug

03/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ligegyldigt, hvor meget du kører i den.

Der findes mange hobbyer, og desværre er mange af dem ikke ligefrem billige at dyrke.

Uheldigvis bliver en af disse hobbyer snart markant dyrere, da der er indført en betydelig stining i afgifterne på hobbyelementerne frem til 2026.

Det er veteranbiler, vi taler om her, og afgifterne stiger gradvist hvert eneste år - og det er allerede i gang.

Tilbage i december 2020 blev der nemlig indgået en aftale om bilafgifter, og her blev det besluttet, at netop veteranbiler skulle rammes af gradvist højere afgifter.

Ifølge FDM steg afgifterne allerede sidste år, altså 2022, med tre procent. I år er de steget med 6,5 procent, hvilket de også kommer til i 2024 og 2025. Men i 2026 stiger afgifterne med hele 10 procent.

Den samlede stigning ender altså på 36 procent i de periodiske afgifter for veteranbiler inden for dette tidsrum. Dette påvirker ejere af veteranbiler, selvom disse biler typisk kun kører få kilometer om året.

Det skriver Nyheder24.

Et komplekst regnestykke

Ifølge FDM, er beregningen af afgifter på veteranbiler ikke lige sådan at gå til. Afgiften udgør 25 procent af de første 65.000 kr. af bilens værdi, 85 procent af værdien mellem 65.000 kr. og 202.200 kr., og 150 procent af værdien over 202.200 kr.

For biler, der er mellem 25 og 35 år gamle, beregnes afgiften stadig på grundlag af deres aktuelle markedsværdi. Det betyder, at hvis bilen var dyr, da den var ny, vil den også være dyr at registrere som en veteranbil.

Det er dog ikke kun dårlige nyheder for veteranbilsentusiaster. Aftalen gjorde det nemlig lettere at importere veteranbiler til Danmark ved at fjerne visse tillæg.

Der er for eksempel ikke længere behov for at betale brændstoftillæg eller CO2-tillæg for biler ældre end 35 år, hvilket gør det billigere at importere sådanne biler.

Rammer ikke kun veteranbiler

Nu sidder du måske og tænker, at det er godt, du ikke har en veteranbil, da du i så fald slipper for den nye afgiftsstigning - men der må du desværre tro om igen.

De periodiske afgifter for almindelige hverdagsbiler vil også stige med 36,9 procent frem til 2026. Dette gør det dyrere for bilister generelt at eje og køre et køretøj i Danmark.

Sammenfattende bliver ejerskab af veteranbiler i Danmark en dyrere affære på grund af de stigende afgifter, selvom der er blevet lettet på nogle importafgifter.