Advarer danskerne inden vinter: Forbered jer på store udsving

Forbrug

02/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Energistyrelsen fortæller, vi er nødt til igen at tænke os grundigt om.

Vinterens forsyningsscenarie ser mere stabilt ud end sidste år på denne tid. De danske og europæiske gaslagre nåede allerede i september lagerfyldningsmålet på 90 procent inden november og er over 98 procent fyldte.

Og selvom energipriserne er højere end før krisen, har de ikke ramt det ekstremt høje niveau, vi så i sensommeren 2022.

Alligevel må danskerne forberede sig på udsving i energipriserne denne fyringssæson, hvor energibesparelser fortsat er nødvendige for at komme gennem med energi nok til alle. Det gælder særligt, hvis vinteren bliver kold eller EU ikke længere kan importere russisk gas.

Det skriver Energistyrelsen i en status på energiforsyningen.

Strukturelt udfordret marked

Hyppigere og større udsving i priserne på særligt el, gas og olie er et godt billede på den aktuelle situation, som i højere grad bærer præg af et mere strukturelt udfordret energimarked end en akut forsyningskrise, som vi så i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine sidste år.

De seneste tre måneder reducerede danskerne el- og gasforbruget med henholdsvis ni og otte procent i forhold til normalen. Og opfordringen fra Energistyrelsens vicedirektør Martin Hansen er klar. Vi skal fortsat spare på energien.

"Energipriserne er en god indikation på, om forsyningen er under akut eller stigende pres. Det så vi blandt andet sidste år, hvor prisen på el og gas steg markant. Lige nu er udsvingene hyppige men ikke nær så store, som vi oplevede sidste efterår - men hvis priserne igen begynder at stige markant, er det et tegn fra markedet om, at vi skal spare mere,” forklarer Martin Hansen, som er vicedirektør i Energistyrelsen og uddyber:

”Selvom gaslagrene er næsten fyldte, og vi fortsat ser besparelser på energiforbruget, er der flere ubekendte, der påvirker forsyningssituationen gennem vinteren. Derfor er det væsentligt, at vi både i Danmark og resten af Europa sparer på energien.”

Når strømmen er billigst er den typisk også grønnest

At elpriserne bliver høje, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner er en sandhed med modifikationer.

Strøm fra vedvarende energi som vand, sol og vind er billigere end strøm fra andre produktionskilder som eksempelvis kul, olie og gas. Når der er meget vedvarende energi i elsystemet, falder elprisen. Men når den vedvarende energi skal suppleres med andre kilder for at kunne dække hele Danmarks energiforbrug, bliver elprisen påvirket af prisen på blandt andet biomasse og fossile brændsler - særligt gasprisen. 

Derfor har vi det seneste år blandt andet set højere priser på både el og gas i takt med, at den europæiske gasimport er blevet mere globalt orienteret, hvor markedet og dermed priserne i højere grad reagerer på globale begivenheder. Og netop i de timer, hvor der ikke er meget strøm fra vand, vind og sol, er der en tendens til, at de højere gaspriser afspejler sig i høje elpriser.

Hvis vi ikke havde haft store andele sol-, vind-, og vandkraft i elsystemet, ville elpriserne det seneste år i endnu større grad have afspejlet de meget høje priser på fossile brændsler.

Vil man som forbruger sikre, at ens strømforbrug er så grønt som muligt, kan man med fordel flytte strømforbruget til der, hvor strømmen er billigst. Overvej eksempelvis hvornår du:

  • kører opvaskemaskinen

  • vasker og tørrer tøj

  • lader elbil og elcykel op