Fem tips til at udnytte varmen uden at tænde radiatorerne

Forbrug

09/3/23 | 06:50

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Jens Asbjørn Bøgen

Det kræver ikke meget at få mest muligt ud af den smule varme, der trods alt stadig er i luften!

Temperaturen sættes ned i offentlige bygninger, vi krydser fingre for et lunt efterår og alt det varme tøj er fundet frem og gjort klar.

Med 2022's energikrise og vanvittige stigninger i priser, er det de færreste, der har lyst til at tænde for varmen, før du absolut er nødt til det. Flere fortæller endda, at de ganske rigtigt fryser derhjemme, men at de hellere vil tage yderligere et lag tøj på end at skulle af med penge for at tænde for varmen.

Men faktisk er der nogle ting, du kan gøre for at holde hjemmet varmere - og det behøver ikke koste dig særligt meget.

Lad ovnen stå åben efter brug

Når du først har lavet aftensmaden, er der jo ikke nogen grund til, at du ikke kan bruge ovnens varme, imens den køler ned.

Sluk ovnen, tag maden ud og lad ovnen stå åben, imens den køler af.

Indrømmet, det giver ikke ligefrem en længerevarende effekt på varmen, men der er da ikke nogen grund til, at de måske 200 grader i ovnen ikke også skal komme resten af hjemmet til gode.

Prøv et varmetæppe eller en tyngdedyne

Når vi ikke vil tænde for varmen, gælder det om at bruge den varme, vi så endelig har, på de rigtige steder på de rigtige tidspunkter.

Et varmetæppe kan derfor være en mulighed, fordi det varmer hurtigt op og varmer tæppet eller dynen over det op. Og strømmæssigt er det ikke en stor udgift, da du kun har det slået til, når du skal varme det op, og straks efter kan slukke det.

Tyngdedyner holder generelt bedre på varmen, men som en ekstra bonus har videnskaben fundet ud af, at tyngdedyner hjælper med at mindske angst og søvnproblemer.

Tjek vinduerne efter

Sørg for, at dine vinduer lukker helt tæt. Enhver lille revne lukker ikke bare kulde ind i hjemmet, men øger giver også mere kondens og øger derfor risikoen fr skimmelsvamp.

Hvis du finder en revne eller et hul, hvor du kan mærke, det trækker, så brug silikone eller en anden form for tætningsmasse til at holde kulden ude og varmen inde.

Det kræver ikke særlige evner, så du behøver ikke nødvendigvis at hyre en professionel til at gøre det.

Flyt rundt på møblerne

Dette tip er todelt, da det både gælder om at placere møbler, så du ikke opholder dig i eventuel træk, men også så du giver varmen lov til at cirkulere ordentligt, hvis du på et tidspunkt tænder for radiatorerne.

Døre og vinduer er generelt de mest udsatte steder i forhold til træk og kulde, så det kan være en ide at flytte rundt, så sofa og seng osv. ikke står nær vinduer og døre denne vinter.

Omvendt skal du også sørge for, at du ikke placerer møblerne, så de blokerer for varmen fra radiatorerne, hvis du tænder. Radiatorerne virker nemlig bedst, hvis der er luft omkring den, som kan cirkulere varmen rundt i hjemmet.

Udnyt solen, mens den er der

Der bliver færre og færre timer med dagslys for hver dag, der går for tiden. Derfor gælder det om at få det maksimale ud af solen, når den endelig er til stede.

Hvis du for eksempel arbejder hjemmefra, kan du forsøge at lave om, så dit hjemmekontor har enten syd- eller sydvestvendte vinduer. På den måde bliver du varmet op af solen fra omkring middag og det meste af eftermiddagen.

Sørg i den forbindelse også for at trække gardinerne fra, så solens stråler kan komme ind gennem vinduerne.