4 steder du IKKE må bruge vidundermidlet eddike til

Forbrug

08/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Hvid eddike er en fremragende rengøringsmiddel, der kan bruges til næsten alle husholdninger, men med visse husholdningsgenstande kan eddike gøre mere skade end gavn.

Selvom hvid eddike er fantastisk til at fjerne kalkaflejringer og ubehagelige lugte, er der nogle tilfælde i hjemmet, hvor "den absolut ikke bør bruges", eller bør bruges med forsigtighed, ifølge apparatekspert Colin Swift hos Zanussi.

1. Opvaskemaskine

Selvom eddike kan være et fantastisk produkt til rengøring og polering af visse retter, er det risikabelt at tilføje det til en opvaskemaskine. Colin uddyber: "Mens hvid eddike kan bruges til at rense en opvaskemaskine på samme måde som vaskemaskinen, bør der udvises ekstra forsigtighed. På grund af dets lave pH-værdi er det en ætsende væske og bør derfor altid fortyndes med vand for at forhindre skade."

Selvom det bruges fortyndet, vil eddike over tid slide på gummipakningerne og andre komponenter af maskinen. Eksperten sagde: "Det er også vigtigt kun at gøre dette mindst en gang om måneden og skylle opvaskemaskinen grundigt efter. Hvis det efterlades til at tørre indeni maskinen, kan det forårsage skade på gummipakningerne og slangerne."

For dem, der vil polere sølvtøj eller andre fade, skal opgaven fuldføres i hånden i stedet for at tilføje eddike til opvaskemaskinen.

2. Køkkenbordplader, bagplader og gulve

Køkkenbordplader og bageplader "bør ikke rengøres med eddike", især hvis de er lavet af granit, kvarts eller marmor. Colin forklarede: "Eddiken kan faktisk nedbryde overfladen af disse materialer. Det samme gælder for trægulve og bordplader, da eddike kan få træ til at deformere."

3. Vaskemaskine

Det er meget almindeligt for husstande at rengøre deres vaskemaskine ved at køre en cyklus med hvid eddike, men dette kan "beskadige gummikomponenterne" i maskinen. På sigt kan den blive "nedbrudt" over tid ifølge eksperterne hos Pipe Wrench.

Husstande vil sandsynligvis ikke have problemer, hvis de kun bruger eddike en eller to gange, men hyppig vask med eddike kan forårsage lækager.

4. Rustfrit stål og støbejernsgryder

Selvom eddike også kan bruges her, skal det bruges med forsigtighed. Bliver hvid eddike brugt på disse genstande, anbefaler Colin at fortynde en lille mængde eddike i vand for at tørre eventuelle rustfrit ståloverflader af. Men "vigtigst af alt": sørg bagefter for at tørre overfladen af kun med vand for at fjerne eventuel overskydende syre for at "forhindre enhver skade".

Eddike er meget effektiv til at fjerne rust fra støbejernsgryder, men hvis det efterlades for længe, kan det faktisk "beskadige metallet". Opløsningen skal også fortyndes med lige store dele vand og eddike. Jo mere rust, jo længere tid vil det tage at blødgøre, men sørg for ikke at blødgøre gryderne i mere end otte timer, da det er "smertepunktet".