Eksperter opfordrer til comeback for mundbind - smitten stiger blandt ældre

corona

03/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vi kæmper nemlig ikke bare mod coronavirus denne vinter.

Coronarestriktioner.

Bare ordet kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på mange danskere - i hvert fald fremkalde et dybt suk over et deja vu, man helst havde været foruden.

Lige nu har Sundhedsstyrelsen ingen planer om at komme med anbefalinger, der skal føre til nye restriktioner, men spørgsmålet er, hvor længe det forbliver sådan.

For en ting er, at vi stadig kæmper med coronavirus, men denne vinter gør også influenza og RS-virus livet surt for os danskere.

Det er særligt ældre og plejehjemsbeboere, der står for skud. I uge 51 var der således 826 nye indlæggelser med corona mod 688 ugen før - og det er aldersgruppen 70-89 år, der udgør størstedelen af de nyindlagte.

Samtidig er antallet af døde i aldersgruppen 85+ også på vej op, og selvom restriktioner altså ikke umiddelbart er på tegnebrættet, opfordrer flere eksperter nu til, at vi finder en ting frem fra de sidste års pandemi:

Mundbindet.

Til TV2 forklarer en af eksperterne, Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, at han mener, man bør lægge et mundbind i tasken eller lommen for en sikkerheds skyld. Samtidig opfordrer han til, at man afstår fra at besøge ældre på plejehjem, hvis man er forkølet.

Nogenlunde samme melding kom allerede før nytår fra professor i infektionsmedicin ved Rigshospitalet og Københavnsuniversitet, Jens Lundgren. D. 30. december sagde han i Politiken, at der er så meget smitte i samfundet nu, at det giver god mening at bruge mundbind igen, hvis man er tæt på nogle, der risikerer et alvorligt sygdomsforløb - for eksempel ældre.

"Hvis du skal ud at besøge en sårbar person, bør du overveje at tage et mundbind på. Det reducerer risikoen for, at du smitter," sagde han.

Ingen restriktioner på vej - endnu

I en mail til TV 2 skriver Sundhedsstyrelsen, at der ikke er umiddelbare planer om at revidere anbefalingerne for brug af værnemidler, herunder mundbind.

I skrivende stund anbefaler styrelsen, at man bærer mundbind uden for eget hjem, hvis man har har symptomer på luftvejsinfektion – eksempelvis hoste eller ondt i halsen.

Andre lande er ikke gået væk fra kravet om mundbind, som forsvandt herhjemme d. 28. april 2022. I Italien skal man for eksempel stadig have bindet på, hvis man er på hospitaler, plejehjem eller i lægehuse.

Coronasmitten har ændret karakter flere gange i løbet af de seneste knap tre år, og selvom mennesker generelt ikke bliver lige så syge som ved tidligere varianter af coronavirussen, er det kombinationen af corona, influenza og RS-virus, der kan skabe problemer.

Den ældre del af befolkningen er stadig en risikogruppe, da vacciner ikke er lige så effektfuld hos dem som hos yngre mennesker.

Bedre end ingenting

Mundbind alene kommer ikke til at stoppe smittespredningen, men det kan være med til at mindske risikoen for at smitte andre ude i samfundet. Særligt hvis man også husker på at holde afstand.

Lige nu kigger store dele af verden med nervøse øjne mod øst. I Kina er smitten med corona nemlig eksploderet, efter landet har ophævet sin nulsmitte-politik, og for nylig blev mere end hver anden på et fly fra Kina til Italien testet positiv.

Flere lande har da også indført testkrav for rejsende fra Kina (Frankrig, Italien, Spanien), men det er ikke sket i Danmark - endnu i hvert fald.