Fem kvindelige ledere fortæller - Kunsten at få det hele

Bøger

05/04/2024

Foto: Hoi Forlag
Foto: Hoi Forlag

Skrevet af J. Bøgen

Dorothee Gnaedinger så ikke sig selv som direktør da hun begyndte sin vej op ad karrierestigen. I dag sidder hun som direktør for den danske afdeling af Marsh McLennan.

For nylig har vi fejret kvindernes internationale kampdag. En dag, hvor vi fejrer de mange sejre, store som små, i ligestillingens navn.

Det er dagen, hvor vi tænker tilbage på de kvinder, der har løftet kvinder, og de kvinder vi i dag kan stå på skuldrene af. Kvinder, der har givet en håndsrækning til andre kvinder.

Det er også en dag, der minder os alle om, at selvom vi er kommet langt i ligestillingens navn, er der stadig lang vej igen.

En forfatter gemt i direktørens e-mails

Dorothee Gnaedinger så ikke sig selv som direktør da hun begyndte sin vej op ad karrierestigen. I dag sidder hun som direktør for den danske afdeling af Marsh McLennan.

Hun har altid fået at vide at hendes e-mails ligner en forfatters mere end en typisk direktørs. Forfatterfingrene ligger hende derfor nær, og hun har skrevet bøger sideløbende med sin karriere.

Snart er hun aktuel med bogen ‘Kunsten at få det hele – Fem kvindelige ledere fortæller’. En bog, der giver et særligt indblik i, hvad det vil sige at sidde som kvinde i direktørstolen, og hvilke udfordringer kvinder møder på deres vej mod topposterne.

Det er en bog om mere end blot ligestilling på direktionsgangen.

Direktionsgangen er ikke kun for mænd

Ligestilling på direktionsgangen handler ikke kun om at give kvinder de samme muligheder som mænd. Det handler om at styrke virksomheders vækst og bidrage til en positiv kultur på arbejdspladserne.

Undersøgelser viser, at virksomheder, der drives af kvindelige ledere, klarer sig bedre på en række afgørende nøgletal. En af årsagerne er, at de kvindelige ledere fokuserer mere på virksomhedens værdier og mission frem for de rå tal på bundlinjen. Der er med andre ord et større fokus på virksomhedskulturen blandt de kvindelige ledere end der findes hos de mandlige.

Den øgede opmærksomhed på, at kvindelige topledere præsterer bedre, er med til at bane vejen for, at flere kvinder kan få en plads ved direktørbordet. Der er dog stadig lang vej til ligestilling rundt om bestyrelsesbordet.

Kunne ikke spejle sig i selvhjælpsbøgerne

Da Dorothee Gnaedinger begyndte sin rejse op ad karrierestigen savnede hun et realistisk billede på, hvad det vil sige at være kvinde på en direktørpost. Hun kunne ikke spejle sig i de kvinder hun fandt i selvhjælpsbøgerne.

Hun stod ikke tidligt op og trænede inden hun mødte på arbejde. Hun kunne ikke genkende sig selv i de superkvinder hun læste om. Hun savnede at blive repræsenteret i et realistisk billede på den kvindelige topleder.

Derfor var det også vigtigt for hende at kvinderne i bogen er ikke superkvinder. Det skulle være kvinder andre kvinder kan spejle sig i.

Fem kvinder, én historie

Bogen rummer personlige beretninger fra fem kvindelige leders vej til topposterne, de udfordringer de har mødt og tabuer de har brudt med på deres vej.

Foruden Dorothee Gnaedinger præsenterer bogen Maria Hjort, professionel bestyrelsesmedlem, Anette Mattsson CEO for en række centrale organisationer inden for film- og medieproduktionsindustrien i Sverige, Annabell Siem Mathiesen, der leder en global afdeling af en international virksomhed, og Lotte Bruun Jensen, CEO og ejer af en mellemstor dansk produktionsvirksomhed.

Fælles for kvinderne og deres fortællinger om vejen til topposterne er de udfordringer de mødte på deres vej. Bogen er en praktisk og håndgribelig guide til kvinder, der drømmer om at nå til toppen.

Bag kvindernes ærlige historie gemmer der sig en større samfundsfortælling om, hvordan kvinder støder på de samme udfordringer og problematikker omkring karriere, ambitioner og familieliv.

Vil ikke sælge direktørdrømmen

Det er ikke bogens opgave at sælge drømmen om, at alle kan blive CEO. For det er ikke for alle. Det er ikke en dans på roser at komme til toppen.

Derfor er det vigtig for Dorothee Gnaedinger at bogen er ærlig og at den kan afmystificere, hvad det vil sige at være kvindelig leder. Bogen skal ses som en konkret håndbog for kvinder, der drømmer om toplederstillinger men samtidig være ærlig om, hvad det kræver at komme til toppen.

Dorothee Gnaedinger håber at andre kvinder kan spejle sig i deres oplevelser og erfaringer og ved at lære af deres fejl kan undgå at begå de samme som de gjorde.

Det er vigtigt for Dorothee Gnaedinger at have en åben og ærlig samtale om, hvad det kræver for kvinder skabe en karriere på toplederposter.

Kvinderne har hver især oplevet både personlig og professionel modgang på deres vej op ad karrierestigen. Her kan blandt andet tælles mental breakdowns, skilsmisser og stress.

Mange unge kvinder opgiver drømmen før den kan blive til virkelighed

Dorothee Gnaedinger oplever, at mange unge kvinder, der lægger stærkt ud på vejen til toppen, ender med at opgive drømmen om en toppost post fordi de føler, at de har fejlet og fordi forventningerne til dem er urealistiske høje.

Som hun selv siger, er man bedre rustet til at tackle udfordringerne når man er forberedt på at de kommer

Samfundet styrkes af kvindelige ledere

Kvinder er lige så kompetente til at bestride topposterne som mænd. Alligevel bliver kvinder mødt af fordomme og barrierer på deres vej op ad karrierestigen, der sigter efter deres køn. Samfundet styrkes af kvindelige topledere.

Hvis flere kvinder skal nå til toppen, skal vi kunne have en ærlig og åben samtale om de udfordringer kvinderne møder på deres rejse til topposterne. Derfor har Dorothee Gnaedinger skrevet bogen Kunsten at få det helefem kvindelige ledere fortæller for at hjælpe andre kvinder på deres vej til topposterne og give dem kvinder at spejle sig i.

Bogen udkommer på Hoi Forlag den 28. maj 2024. Den kan forudbestilles på Saxo allerede nu.