Hjem > Min Alder

Livet skal leves – også med demens, kan også være undervisning på plejehjemmet.

Af: Pia Brændstrup - 25. september 2018 12:23 786

Livet skal leves – også med demens.

Jeg er lige startet med at undervise på 2 plejecentre i Aarhus. Det er FO, der har lavet en aftale med Aarhus kommune om, at mennesker, der bor på plejecentre, også skal have et tilbud om at komme på kursus.


Jeg har fået til opgave at stimulere deltagernes sanser med forskellige input 3 timer hver uge i 10 måneder.
Det er rigtigt spændende, og jeg er startet langsomt op med at aktivere hukommelsen blandt deltagerne. Ca. 70 % dem, der deltager i kurserne lider af demens eller har andre udfordringer, som også kan påvirke hukommelsen.

 

Der er forskellige måder at tilgå hukommelsesforstyrrelser på.
Jeg arbejder ud fra det princip, at når en funktion svigter, så kan den aktiveres igen ved, at man bruger andre veje.
Med demens er det ofte sådan, at ordene er noget af det, der forsvinder først, men så kan musik, fysiske aktiviteter, og andre sanseoplevelser være med til at finde andre og nye veje.

Derfor lavede jeg en musikquiz, gav plads til snak og eventyrlæsning. Det var helt fantastisk at opleve, hvordan deltagerne snakkede, var med i legen og interesserede i læsningen.

 

3 timer var ikke for lang tid, fordi vi snakkede om de erindringer, som oplevelserne bragte til live. Nogle blev lidt utålmodige og gik til og fra undervejs, men var stadig interesserede i at være med.
Jeg hørte om, hvordan nogles opvækst havde været, hvor den havde fundet sted og hvor de havde været til bal. Det hele var små fortællinger om deres liv. Og så sang de med. De blev fanget af musikken og oplevelsen af at være til stede og sammen om oplevelsen.

 

Det gjorde mig glad om hjertet.
Jeg følte, at jeg gjorde en forskel, men jeg ved også oplevelsen var glemt i løbet af ganske kort tid. Mit håb er at glæden bliver liggende i  deltagernes hjerte - bare lidt længere end i nuet.    

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed