Hjem > Min Alder

I tirsdag fik jeg aflivet min hund - kan man sammeligne mennesker og dyr?

Af: Pia Brændstrup - 18. juni 2018 09:52 1784

I tirsdag fik jeg aflivet min hund.

Det har jeg ikke prøvet før.
Dina, vores schæfer på knap 13½ år blev aflivet ved dyrelægen!

Vi vidste jo godt, at hun var gammel, og vi har faktisk også fået en ny schæfer, Tessa, som skulle være hendes efterfølger, for knap 1½ år siden.

 

Dengang blev vi enige om, at Dina skulle have lov til at leve så længe, hun havde det godt, og at den lille hvalp ville have godt af lidt opdragelse fra den gamle. Men nu var tiden kommet.

 

Min mand og jeg har et stykke tid diskuteret, hvornår det skulle være.
Hun var efterhånden blevet dårligt hørende og kunne næsten ikke se, men hun spiste fint, og af til var der også lidt gang i løb selvom det blev sjældnere og sjældnere.
Hun kunne heller ikke holde ud at gå tur eller lege med den lille, men som min mand ofte sagde: ”Du afliver jo heller ikke mig, fordi jeg har lidt gigt”.

 

Tirsdag aften var tiden så kommet, fordi hun fik krampe.
Hun havde krampe i ca. 10 minutter, og som sygeplejerske var det godt nok svært, at jeg ikke kunne hjælpe hende. Men vi sad med hende på skift, indtil kramperne holdt op, og så blev vi enige om at ringe til dyrlægen.  Hun kunne ikke gå lige, tungen hang slapt ud af munden og hendes vejrtrækning var meget kraftigt påvirket.
Hvis hun havde været et menneske, havde jeg ringet 112!

 

Da jeg talte med dyrlægen, blev vi enige om, at hun højst sandsynligt havde haft en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen, og at jeg skulle komme med hende med det samme. Min mand var meget påvirket, og han kunne ikke rigtig holde ud at tage med, så han gik ud i bilen med hende, og jeg tog afsted alene.

Da jeg kørte afsted, kunne jeg ikke lade være med at sammenligne med sidste gang, jeg sad sammen med en alvorligt syg – nemlig min far.
Jeg kom til at tænke på forskellen på dengang, han havde det skidt, og vi vidste, at der ikke var nogen vej tilbage. Hvordan han led med de symptomer, han fik, og hvordan hans værdighed lynhurtigt forsvandt i takt med det liv, han pludselig fik, i stedet for sit normale liv.

 

Da jeg kom til dyrelægen, blev vi med det samme enige om, at der ikke var nogen grund til at undersøge noget. Dina havde haft et langt og godt liv med værdighed, og der ikke var nogen grund til, at hun skulle lide unødigt. Hun fik en afslappende sprøjte i bilen, mens jeg stod og klappede og snakkede med hende. Da hun var blevet træt, bar dyrlægen og jeg hende over på en lille båre, og hun blev kørt ind i undersøgelsesstuen.
Her fik hun et lille tæppe over sig, og vi ventede til, hun var helt slap. Så fik hun den overdosis af sovemedicin, som gjorde, at hun åndede ud efter ca. 2 minutter. Stille - roligt - og værdigt.

Da hun var død, undersøgte dyrlægen hende og konstaterede, at hun var død. Herefter åbnede han vinduet, præcis som man gør, når et menneske dør. Så lod han os være alene, så jeg kunne fælde en tåre og sige farvel til vores dejlige hund gennem så mange år.

 

Dyrlægen og jeg blev enige om, at hun skulle brændes alene - ikke sammen med andre kæledyr. Det var min mands ønske, og selvom det kostede 1000 kr. ekstra, var det vigtigt for ham. Jeg blev også spurgt om, vi ville have en urne med asken med hjem, men det takkede jeg nej til.
Alt i alt, med vagttillæg og det hele, kostede det ca. 4.000 kr.

 

Da jeg kørte hjem alene, havde jeg den samme tomme fornemmelse, som da jeg kørte hjem fra min far, da han var død.
Jeg var ikke på samme måde følelsesmæssigt berørt med Dina, men jeg kunne ikke lade være med at tænkte på, hvad jeg ville have rådet min far til, hvis min far havde haft den samme mulighed, som hun fik.

Jeg ved, at jeg ville have rådet ham til aktiv dødshjælp.


Det var så fint og værdigt og en smuk oplevelse.
Døden er jo det eneste i verden, vi er sikre på, sker for os.
Jeg håber ikke, at jeg bliver bange for døden, når den viser sit ansigt og kalder på mig.
Når tiden er inde, håber jeg, at jeg får muligheden for at selv bestemme, hvornår og hvordan jeg skal herfra – præcis som jeg besluttede det for Dina.  

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed