Hjem > Min Alder

Den 31/10 er det Halloween

Af: Pia Brændstrup - 30. oktober 2017 07:15 999

Den 31/10 er det Halloween.

Mange tror, at Halloween er en amerikansk ting, inklusiv mig selv. Men nu hvor jeg alligevel befinder mig i Los Angeles, hvor Halloween bliver fejret med pomp og pragt, tænkte jeg, at jeg ville bruge tiden til at undersøge sagen. Lad mig slå fast, Halloween stammer fra Europa, fra kelterne eller gallerne, som romerne kaldte dem.

 

Kelterne startede festen

Traditionens oprindelse menes at starte lang tid før vores tidsregning som en hedensk høstfest, Sambaen. Sommeren går i vinterdvale og fortjener en tak med ønsker om en frugtbar tilbagevenden. Det er altså en ældgammel taksigelsesfest.
Samhain er også kendt som De Dødes Fest, da det menes, at sløret mellem verdenerne på denne tid af året er tyndt. Det skulle efter sigende gøre det lettere at kommunikere med og mindes de døde. Den blev fejret med bål og udklædning for at skræmme de onde ånder væk.
Da kelterne bredte sig ud over hele Europa, bredte traditionen sig derfor med dem.

 

Også i den katolske kirke fejrer man de døde.
Oprindeligt skete fejringen i maj måned, men Pave Gregory IV ændrede datoen til den 1. november, så den dato herefter blev fastsat som den dag, der bruges til at fejre og hædre alle de døde helgene. Derfor blev aftenen før, den 1.november - den 31/10, traditionen tro, kaldt Allehelgens aften.
Halloween eller Hallowe'ener er en sammen trækning af “All Hallows' Evening” – Alle helgens aften.

 

Den danske kirke bruger en anden dato

I Danmark ændrede Struense i 1770 vores helligdagskalender og besluttede samtidigt, at den lutheranske Allehelgens dag, hvor vi hædrer og mindes de døde, skulle fastsættes til den første søndag i november.

 

Fejringen af Halloween

I dag kan man nok med rette fastslå, at måden vi fejrer Halloween på i Danmark har ændret sig med et stort input fra USA. Det skyldes nok mest den lette adgang til medierne, og den påvirkning de har, når den kommercielle bølge tager tråden op og gør festen for de døde til et karneval.
Men imponerende er det i hvert fald her i Los Angeles, hvor hele byen bærer præg at begivenheden. Voksne mennesker sidder på barer, caféer og til middags arrangementer sminket og klædt ud flere dage før selve Halloween. En af mine datters amerikanske veninder bruger mellem 6-8 timer bare på at komme udstyret, og hun er mor til 2 børn.

 

Fest på kirkegården med dans på gravene

I aftes var jeg på en guidet tur på den berømte kirkegård, ”Hollywood Forover Cementere”, i Santa Monica. Det var en meget bizar oplevelse. Kirkegården er privatejet. Nogle steder er de døde mindet med store mausoleers og andre steder blot med små mindeplader. De store monument lignende gravpladser var indrettet med egne bænke mv., men i går var der fest over det hele. Guiden fortalte, at kirkegården også jævnligt bliver udlejet til filmoptagelser og private fester.  

I går var der fest pga. Halloween. Alle var klædt ud i de mest drabelige dragter og sminket til ukendelighed. Der var opsat boder med mad, som folk slog sig og spiste på selve gravpladserne. De holdt picnics og drak øl, mens de kiggede op på de store musikscener, der også var opstillet og dansede til musikken.
Der blev danset på gravene, leget med børnene, taget masser af billeder - festivalstemningen var i top.

 

Det har jeg simpelthen aldrig set før.
På mig virkede det, som gravfred ikke var noget, der blev taget stilling til. Kirkegården var blot et rekreativt område, der blev brugt til fest og en kæmpe fællesoplevelse.

 

Det er den første Halloween fest, jeg har deltaget i, omend blot som tilskuer, og det gjorde et stort indtryk på mig.

Hvad tænker du om at bruge kirkegården på den måde?  

kommenter i feltet nedenfor

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed