Hjem > Min Alder

60 år - Hvor gammel er man så?

Af: Pia Brændstrup - 22. januar 2018 10:16 3915

60 år - Hvor gammel er man så?

 

I går havde jeg en kontrastfyldt dag.

Jeg var til 60 års fødselsdag hos min svoger.
Min svigerinde og svoger skulle have været ude og rejse til fødselsdagen, men pga. sygdom var turen blevet aflyst. Derfor valgte de at invitere søskende og forældre til fødselsdag. Da der er nogle ting, jeg ikke kan tåle, fik jeg lov til at ringe til restauranten, hvor vi skulle spise frokost for at fortælle, hvad jeg gerne ville undgå i maden.

Jeg havde ikke tænkt over det før, men da den unge tjener omtalte arrangementet, som en hyggelig, lille 60 års fødselsdag, kom jeg pludselig til at overveje det med alder.

 

Når jeg tænker tilbage, bliver jeg helt flov over mine associationer til 60 års fødselsdag.
Min første tanke var en flok gamle mennesker, grå og uinspirerede.
Når jeg så tænker over os, der var til stede, ser mit verdensbillede helt anderledes ud. Vores spænd i alder var fra 53 til 89 år - ok, der var nogle skavanker, og der har været alvorlig sygdom hos mange af os, men vi var alle ”fit for fight”.
Der var ikke noget af det, jeg forbinder med gammelt over nogen af os – tværtimod!
Alle har stadig gang i en hel masse ting hver for sig.

 

Roller og normer
Jeg tror, rollerne er en af årsagerne til at det med alder er så relativt. Vi bliver ældre, og dermed eksisterer vi også længere i vores roller.
Til fødselsdagen var fødselaren jo stadig både barn og svingersøn af en forælder og to svigerforældre.
Da det også mine svigerforældre, var jeg også svigerdatter til festen.


Da jeg kom hjem fra fødselsdag, ringende min datter med ondt i maven.
Hun er 25, men hvis hun er syg, kan morrollen pludselig få en genkendelig og traditionel funktion. Hun havde brug for hjælp til at takle situationen med lægevagten, kørsel, sygehuset, og det at overskue situationen. Hun oplevede utrygheden, og havde brug for sin mor igen.
Så oplevede jeg pludselig at være mor uden alder, og at hun blev datter uden alder.

 

Det er bare så mærkeligt at have så mange roller, der indeholder forskelige aldre, som man går ind og ud af hele tiden.

Når jeg arbejder sammen med nogen, der er 20-25 år yngre end mig, så bliver jeg kollega med dem på lige vilkår. Når jeg træner med nogen, der er 30-35 år yngre, så konkurrerer vi på samme betingelser. Og når jeg er sammen med mine venner på min egen alder, så er interessefeltet så nuanceret, at jeg hele tiden bliver klogere på verden, og det, der sker i den.  

 

Det er en stor kontrast til de muligheder, normer og roller, jeg husker især fra mine egne bedsteforældre.
Jeg husker deres roller var så fastlagte, at deres muligheder for at udforske den sidste del af deres liv blev yderst begrænsede af de normer, der eksisterede dengang.
Og det er alligevel kun 35 år siden!  

 

Jeg føler mig glad og beriget hver dag, fordi jeg oplever, at der er så mange muligheder, uanset min alder, for at gøre det, jeg har lyst til og stadig afprøve helt nye udfordringer.

 

Hvordan tænker du, din alder har indflydelse på dit liv?

Du kan kommentere i feltet nedenfor, så kan vi få gang i debatten

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed