Hjem > Generelle Nyheder

Hvordan undgår jeg malware på min Android mobiltelefon?

Af: Pensionist.dk - Halfdan Thim - 8. februar 2018 12:04 934

Android er det mest populære mobile operativsystem, hvad der forklarer hvorfor Android-specifik malware er den mest almindelige. Der er en anden grund til, at Android brugere er mere udsatte: Android lader dig kunne installere apps fra en enhver kilde ikke kun fra det ene officielle lager, som det er tilfældet med iOS.

 

På den ene side giver dette Android brugere et breder valg af apps. På den anden side bringer det sikkerheden i fare, fordi enhver kan udvikle en app og udbrede den gennem alle slags kanaler, det være sig app-portaler, forum og download-sider. At få en Android-enhed inficeret er det nemmeste i verden. Der er dog også måder, hvorpå risikoen kan minimeres. Her er fem basale regler, som du bør følge for at undgå problemer.

 

  1. Download kun apps fra Google Play

 

Google har en hel afdeling, som har den specielle opgave at kontrollere apps, som havner i Google Play Store. Det skal medgives, at det stadig lykkes for malware, at finde vej ind på deres portal. Dog er risikoen for at downloade en ondsindet app fra det officielle Google Play meget mindre sammenlignet med enhver anden kilde. Googles internet kvalitetssikringsafdeling filtrerer mængden af malware, før den når brugeren.

 

Du vil også kunne have tillid til andre portaler, så længe de er store og velkendte og har den holdning ikke at acceptere tvivlsomme apps fra udviklere. Den mere sikre handlemåde ville naturligvis være at afbryde installationen af apps fra tredjeparts kilder i Androids indstillingerne på din mobiltelefon. Ved at gøre dette vil du holde din Android mobile enhed sikker mod hovedparten af trojanske heste, som udspredes gennem tredjeparts sider.

 

  1. Vælg apps fra pålidelige udviklere

 

Et stort firma med et berømt brand er omhyggelige med ikke at distribuere malware og plette sit omdømme, hvad der er grunden til at det er sikrere at downloade apps fra velkendte udviklere. Du kan slå udviklerens fulde navn op, finde lister over udsendte apps og få oplysninger om detaljer i den udvidede appbeskrivelse i Google Play Store.  

 

  1. Kontrollér vurderinger og læs brugeranmeldelser

 

En høj vurdering af en app i Google Play, fra brugerens perspektiv, er et kendetegn på en god, nyttig og sikker app. Du bør imidlertid stadig anvende en fornuftig fremgangsmåde. Undertiden bruger bedragere trojanske heste til at oppuste appvurderinger og udsende falske brugeranmeldelser.

 

Det er derfor at en høj appvurdering ikke er tilstrækkeligt. Brugeranmeldelser er et andet vigtigt element. Vær opmærksom på om de synes at være skrevet af virkelige personer – og ikke af robotter. Anmeldelser genereret af trojanske heste er ofte favorable og med et enkelt ordvalg.

 

Adskillige identiske anmeldelser efter hinanden er et andet faresignal. Når det drejer sig om pålidelige og virkelig populære apps, når vurderinger sjældent 5 point og deres brugeranmeldelser er ofte detaljerede. Du vil sandsynligvis også kunne møde nogle negative anmeldelser udsendt af brugere, som prøver at komme i kontakt med udvikleren for at få appproblemer løst.

 

  1. Vær opmærksom på tilladelser, som app'en kræver under installationen

 

Systemet for tilladelser er en Android beskyttelsesmekanisme, som kontrollerer hvor meget frihed apps får. Tilladelser anvendes af apps til at få adgang til specifikke funktioner og data (apps kan foretage sig meget lidt, hvis der ikke er givet tilladelse). De mest almindelige former for farer involverer en apps mulighed for at indsamle dine data (adresse, kontakter, personlige filer) og til at udføre visse handlinger så som at tage billeder, eller optage video, sende meddelelser osv.

 

Før installationen af en app, skal du omhyggeligt gennemse de specifikke tilladelser, som den anmoder om og vurdere disse anmodninger fornuftigt: Har app'en virkelig brug for disse tilladelser – og hvorfor? Er tilladelsesanmodningerne overhovedet mistænkelige? I Android version 6.0, eller senere, kan du også se, tillade, eller tilbagekalde tilladelser i indstillinger i enheden.  

 

  1. Brug en pålidelig sikkerhedsløsning

 

Hvad som helst du end har til hensigt at downloade, skal du sikre dig, at din Android enhed har en pålidelig sikkerhedsløsning. Der findes et stort udvalgt af sikkerhedsløsninger til Android mobiltelefoner som du kan overveje at investere i – de fleste koster under 100 DKK om året og kræver kun 5 minutter, så er løsningen installeret på din telefon. Du kan finde et fint udvalg hos e-Gear.dk som ligeledes yder dansk support på disse produkter.

 

En velorienteret tilgang er, hvad alle disse regler har til fælles. Før du installerer en app, skal du spørge dig selv: Har du virkelig brug for den? Har du tillid til dens kilde? Synes dens tilladelsesanmodning at være rimelig? Hvis du går i gang med app-valg med en god, sund sans og en vis viden om sikkerhedsproblematikkerne, behøver du ikke at bekymre dig om brugbarhed og digital sikkerhed.

 

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed