Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Voksne kan nu blive gratis vaccineret mod mæslinger

Af: Pia Brændstrup - 20. april 2018 10:02 706

Voksne kan nu blive gratis vaccineret mod mæslinger

Fra 1. april 2018 er det nu muligt for voksne at blive gratis vaccineret mod mæslinger i form af MFR-vaccination. I dag får voksne også mæslinger, fordi de tidligere har mødt sygdommen og ikke blev vaccinerede som børn.

”I gamle dage” fik børn mæslinger, som en led i den alm. opvækst, hvor børnesygdomme og mæslinger var en del af livet. Mæslinger er en meget smitsom sygdom med risiko for voldsomme komplikationer, som blandt andet kan resultere i betændelse i hjernen, leveren og bugspytkirtlen og infektion af fosteret ved graviditet.

Pga. af de mange komplikationer og fordi, der var gode resultater med vaccinen, blev MFR vaccine (mod mæslinger, fåresyge og røde hunde) indført 1. januar 1987, som et led i det danske vaccinationsprogram mod børnesygdomme.
Før 1987 var sygdommene meget udbredte, fx forekom mæslinger i epidemier hvert 2.-3. år, og der var typisk 20-60.000 tilfælde årligt.

 

Markant stigning af antallet af mæslingetilfælde i Europa.

I flg. Verdenssundhedsorganisationen, WHO er der konstateret en markant stigning af antallet af mæslingetilfælde i Europa. Det betyder at de, der ikke allerede har haft eller ikke er vaccineret mod mæslinger, er i risiko for at få den meget smitsomme sygdom.
Hvis man allerede har haft mæslinger, er man nemlig immun og derfor allerede beskyttet mod mæslingevirusset

 

Over 500 tilfælde af mæslinger i Europa I 2017

I januar 2017 blev der registreret over 500 tilfælde af mæslinger i Europa. Befolkningen i flere lande, fx Rumænien, Italien, Belgien, Frankrig og England i Europa er hårdt ramt af voldsomme mæslingeudbrud.
Derfor har man nu indført et tilbud om vaccination for voksne. Tilbuddet gælder, hvis man ikke allerede er vaccineret eller har haft mæslinger og betyder, at man kan blive gratis vaccineret hos sin praktiserende læge eller på en privat vaccinationsklinik.

 

Hvem kan blive vaccineret

Hvis man ikke er vaccineret eller tidligere har haft mæslinger og rejser til lande, hvor mæslingevirusset i langt højere grad cirkulerer, er man i højere grad i risiko at blive syg.
Det gælder også, når man rejser til lande inden for Europas grænser. Derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen også til, at man sikrer, at man er vaccineret mod mæslinger inden eventuel udlandsrejse.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed