Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Vedligeholdelse eller renovering?

Af: Halfdan Thiim - 16. december 2016 11:37 1426

Hvis du har svært ved at finde rundt i junglen af de mange fagudtryk omkring istandsættelse, er du langt fra den eneste. Derfor giver vi dig en liste med eksempler på boligens mange muligheder for vedligeholdelse og renovering, rum for rum, samt udpensler forskellen.

 

Tommelfingerreglen siger, at du vedligeholder, når du fikser hverdagsagtige mal-funktioner, nedslidninger eller problemer i hjemmet. Når du går skridtet videre i forhold til at fikse og sætte i stand, og måske inddrager mange projekter på en gang, er der tale om renovering.

 

Entre, bryggers og badeværelse

Første eksempel er entre, bryggers og badeværelse, som både kan kræve små vedligeholdelser og store renovationer. I en entre eller et bryggers gælder det, at man vedligeholder, hvis du fx skifter fuger i brusekabinen eller skifter en revnet klinke i gulvet. Ligeså er det at udskifte en vandhane på badeværelset et eksempel på almindelig vedligeholdelse.

Disse eksempler på vedligeholdelse er samtidig nogle af dem, som man gør, i forhold til at undgå eller komme de store renovationer i møde. De store renovationer i disse rum udføres især på baggrund af fugtskader, hvorfor de typiske renovationer er udbedringer af dette, som fx udskiftning af gulv eller vinduer.

 

Stuer og værelser

Stuer og værelser bruges har helt andre funktioner end ovenstående eksempler, hvorfor vedligeholdelsen her er anderledes. I stuer og på værelser kan eksempler på vedligeholdelse være at male eller tapetsere om, at skifte loft, at lægge nyt gulv eller at skifte stikkontakter ud.

Renovering i stuer og værelser er ofte af den slags, som foregår ’i de dybere lag’. Hvis du fx har overtaget en lejlighed fra en tidligere ryger, er det ikke altid nok at male eller skifte tapet. Nikotin sætter sig dybt inde i vægge og isolering, hvorfor der skal en renovering til at udbedre dette.

Derudover kan udskiftning af elinstallationer tælle, som en gennemgående renovation af boligen. Elinstallationer udskiftes typisk på grund af forældede ledningsnet eller kortslutninger på grund af gnavere. Det ses dog mere og mere, at folk vælger at inddrage udskiftning af elinstallationer i stue og på værelser, så de kan få mere frihed. Fx placeres der nu til dags flere stikkontakter på væggen ved siden af sengen, så natlampen og mobilen kan få strøm, og ved siden af sofaen, så man nu kan spille spil på iPad’en, mens man sidder i sofaen.

 

Køkken

Køkkenet er ofte boligens epicenter, hvorfor dette også er det rum, som slides hurtigst ned. Et køkken skal derfor vedligeholdes konstant, eksempelvis ved at male køkkenelementer, at rengøre grundigt for fedt, at slibe og/eller oliere træelementer, eller at udskifte bordplader.

I forhold til renovering af køkkenet gælder her nogle særlige forholdsregler. Du er fri til at udskifte alle køkkenelementer og hvidevarer, men skal være mere opmærksom, når det kommer til ’de dybere lag’. I et køkken er der måske åben ild, hvis man fx har et gaskomfur, og ventilation, som fx en emhætte. Disse to størrelser er en farlig kombination, hvis de sidder for tæt på hinanden, hvorfor man altid bør rådføre sig med en professionel, før man selv kaster sig ud i at renovere køkkenet.

Hvad enten du vedligeholder eller renoverer er det en investering du gør i din bolig. Her kan du læse mere om, hvordan du let kan låne penge, også via sms, så du hurtigt og effektivt kan få sat skik på dit hjem.

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed