Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Tørre slimhinder - en aldersrelateret skavank - du kan gøre noget ved

Af: Redaktionen - 8. september 2016 09:53 222

Tørre slimhinder og egenomsorg!

En af de fysiologiske ændringer, der følger med at blive ældre, er nedsat lubrikation. Dvs. at især kvinden mærker med alderen at være mere ”tør” i skeden - selv under seksuel aktivitet. Det er helt normalt, men desværre noget, kvinder generelt ikke er så gode til at tale med deres partner om. Det betyder, at der er grobund for en række ærgerlige tolkninger; f.eks. den med at manden under akten oplever det som om hun slet er ophidset. At hun ikke har lyst til sex (for ellers ville hun jo være blevet fugtig!). Overbevisningen kan også ramme tilbage til ham selv med forestillingen om, at han ikke længere er ”god nok” og nej, hvem har lyst til at havne der?

Jeg oplever i min klinik, at både mænd og kvinder fortæller mig, hvordan det er vigtigt for dem at skjule tørhed under sexakten; f.eks. ved at hun væder med spyt, mens han ikke opdager det. Eller at det udløser et ubehag hos hende, hvis hun oplever at partneren er langt mere optaget af hele tiden at genfugte hendes skød med spyt end at være nærværende under sexakten.

Nuvel, denne problematik kendes også hos de yngre generationer, men når jeg nævner det her på Pensionist.dk, så er det med en anbefaling om, at man - når nu naturen ”skruer ned” for lubrikation - selv at ”skrue op” igen…

Der er så mange gode produkter på markedet til netop at imødekomme denne problematik med tørre slimhinder, så hvorfor ikke? Hvorfor er det så svært? Et svar kunne være ”kultur”; mange ældre er fra en tid, hvor seksualitet slet ikke var noget, man burde bekymre sig særligt om med mindre noget var rivende galt. Sex handlede måske primært om at få børn og hvad man der ud over gjorde og ikke gjorde med sin partner, kom ikke andre ved. Et andet svar kunne være, at man slet ikke er bekendt med hvilke muligheder, der findes anno 2016. Hvem skulle fortælle en´ om en ny effektiv glidecreme; sin voksne søn på 52? Eller barnebarnet på 17? Nej, vel… heller ikke naboen hen over formiddagskaffen og hvis det ikke lige er det mon har lyst til at spørge ind til på byens travle apotek, så er det svært at spørge ind til noget, man ikke ved eksisterer.

Glidecreme er bestemt ingen ny opfindelse, men der er bare sket så ufattelig meget på den front siden den klassiske eksplorationscreme kom på gaden; Den vandbaserede gele der er udmærket til at komme i gang på, men som gennem et længere samleje både synes at indtørre og klumpe.

Hvis du stadig bare bruger den, du ”plejer”, så vil jeg anbefale dig at afprøve, hvad nye produkter på markedet kan gøre bedre. Hvis du aldrig rigtig har brugt andet end ”at spytte i næven”, så er det bare med at komme i gang. At anvende glidecreme under sexakten har så mange fordele, at jeg insisterer…

Jeg taler her ikke om specialcremer til sarte, tynde og irriterede slimhinder (det gør jeg næste gang), men om hvordan helt almindelig god sex i alderdommen kan blive endnu bedre ved så simpel en handling som at anvende en glidecreme af høj kvalitet.

Jeg vil anbefale cremer som System Jo H2O eller Pjur Med Sensitive, hvis det skal være vandbaserede produkter. De minder mest om ”det man kender fra apoteket”. Hvis det skal være virkelig godt (læs; glidende), så vil jeg pege på silikonebaserede produkter som Pjur Med Premium  eller DL Medical no. 1. Cremer som disse er vandfaste, meget drøje i brug og for de fleste kvinder en lise at kende til.    

Det er min klare overbevisning, at du ved at anvende glidecreme kan opnå en langt større nydelse og derved også en langt større fornøjelse under den seksuelle akt, hvad end du er alene eller lever i et parforhold. Det er i min optik egenomsorg, fordi seksuel trivsel naturligt spreder sig til andre områder i tilværelsen og derved bidrager til et alment velbefindende.

Varme hilsner fra Helle, Specialist i sexologisk rådgivning

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed