Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Sådan undgår du en vinterdepression som pensionist

Af: Halfdan Thiim - 7. december 2017 13:36 289

 

Få masser af frisk luft

Et af de vigtigste aspekter, for at undgå en vinterdepression, er at du sørger for at få nok frisk luft. Om vinteren, når det kolde vejr sætter ind er vi, naturligt nok, ikke så meget ude længere. Men frisk luft er vigtigt for at vi føler os glade og det er derfor også en god måde, at undgå en vinterdepression på.

 

Samtidig er motion også en vigtig faktor, når vi snakker om at være glad i hverdagen. Og de to ting kan nemt kombineres. Du kan fx tage på cykeltur, der begge er gode former for motion, hvor du kan tage det stille og roligt. Motion behøves nemlig ikke at være intense timer, en gåtur er en god kilde til motion. Og selvom det er koldt, kan du godt få en god gå- eller cykeltur, det kræver bare et par gode vanter og en varm hue og så er du klar til frisk luft.

 

Sørg for at få nok søvn

Et andet aspekt som altid er vigtigt, for at have en god hverdag, er at sørge for at få sovet nok. Søvnunderskud er en af de ting der kan føre til almindelige depressioner og i særdeleshed vinterdepressioner kan blive fremkaldt, hvis du ikke sover nok.

 

For at sove godt, handler det først og fremmest om at gå i seng i ordentlig tid, og gå i seng og stå op på nogenlunde samme tid hver dag, så du får skabt et godt søvnmønster. Men det er også vigtigt at du har de rigtige forudsætninger for at kunne sove godt, og her er det især vigtigt, at dit soveværelse er indrettet godt. Det er fx godt at have et par mørklægningsgardiner, så du kan sove selvom det er lyst.

 

Som pensionist har du sikkert allerede et godt søvnmønster, men det er alligevel godt at overveje, om du kan gøre noget, for at optimere din søvn.

 

Sæt tid af til de praktiske opgaver

I løbet af vinteren, har du garanteret nogle praktiske opgaver. Praktiske opgaver kan være mange ting, og uanset hvilke praktiske opgaver du har, er det vigtigt, at du sætter tid af til at få dem ordnet. Praktiske opgaver kan fx være forsikringspapirer der skal ordnes, tandlægebesøget der venter og meget andet.

 

Hvis du ikke får ordnet dine praktiske opgaver, risikerer du, at de bliver til hængepartier. Og hvis du har mange hængepartier, kan det godt blive stressende, da det kan være svært at overskue. Og hvis du føler dig stresset over hængepartierne, kan det også være med til at fremprovokere en vinterdepression.

 

I december kommer der også en del praktisk specielt i forhold til indkøb af julegaver. Det er derfor en stor fordel, hvis du sørger for at komme i gang med julegaverne i god tid, så det ikke ender med at blive en stressende faktor.

 

I december er der samtidig også mange ekstra udgifter og du kan derfor overveje om du har brug for at låne penger, så du ikke behøver at tænke for meget over økonomien i første omgang. Hvis du vælger at låne penge, kan det også være med til at give et større overskud og derfor holde vinterdepressionen væk.

 

Spis sundt

For at have en god energi i hverdagen er sund mad noget af det vigtigste. Og for at undgå en vinterdepression, er det vigtig at have en god energi i hverdagen. Sund mad er derfor også en vigtig faktor for at holde de triste dage væk.

 

Du har sikkert allerede tænkt over sundhed mange gange, da vi ofte hører om hvordan vi bedst spiser sundest. Vores bedste råd er at huske at spise varieret og evt. supplere med kosttilskud. Selvom du spiser varieret kan det nemlig godt være svært at få dækket behovet for de nødvendige vitaminer og mineraler.

 

Der er fx mange danskere der tager et tilskud af fiskeolie for at få nok omega-3 fedtsyrer da de primært fås gennem fede fisk.

 

Forkæl dig selv

Som det sidste vigtige for at undgå en vinterdepressions skal du huske at forkæle dig selv i hverdagen. Når du er pensionist har du sikkert en hverdag der måske kører meget ensformigt, men det er vigtigt at du sørger for engang i mellem at forkæle dig selv lidt ekstra.

 

Det kan nemlig være godt med lidt selvforkælelse når vinterdepressionen skal holdes langt væk. Du kan fx forkæle dig selv ved at købe lidt nyt til din bolig eller tage ud og spise et lækkert sted.

 

Med de her tips, er du godt på vej til at komme godt igennem vinteren og undgå at vinterdepressionen sætter sig hos dig.

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed