Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Røde kors frivillige hjælper på hospitalerne!

Af: Pia Brændstrup - 10. februar 2016 12:19 133

Røde Kors har stor succes med frivillige på hospitalerne.

Røde Kors frivillige på hospitalerne kaldes patientstøtter, og pt. er der 729 fordelt på 28 sygehuse i hele Danmark.
Formålet med patientstøtterne er at mindske ensomhed og utryghed, samt at give omsorg til og støtte ensomme og sårbare patienter samt deres pårørende på sygehuse.

Målgruppen

Målgruppen er patienter, som er indlagt i en sårbar livssituation fx. patienter indlagt i kortere eller længere tid på sengeafsnit, på genoptræningscentre, til undersøgelse, have taget prøver eller lignende, og har brug for en at støtte sig til gennem forløbet og/eller på skadestuer som hjælp til medfølgende børn

Idéen om patientstøtter opstod under første verdenskrig

Under første verdenskrig udførte frivillinge i Amerikansk Røde Kors omsorgsarbejde på militære sygehuse og har været forsøgt i Danmark tidligere, men i 2003 voksede interessen for patientstøtterne igen.

I dag er der 729 patientstøtter i alle dele af landet.
Antallet af frivillige patientstøtter på sygehusene stiger støt, og hospitalerne er glade for de ekstra hænder.

Som patientstøtte er man iført en rød vest og kommer på det lokale sygehus for at hjælpe og støtte personale, patienter og pårørende.
Arbejdsopgaverne er meget forskellige fx. står nogen ved hovedindgangen og viser vej gennem hospitalsgangene, mens andre holder i hånd eller trøster pårørende, der har mistet en af deres kære.

72-årige Laila Skoubye fra Holte nord for København er patientstøtte på Gentofte Hospitals akutklinik.
Hun føler selv, at hun gør en forskel for patienterne, fordi hun giver patienterne den tid, som sygeplejerskerne sjældent har, fordi de har så travlt.

Den typiske patientstøtte er kvinder over 60 år.

Udviklingskonsulent i Røde Kors Alexandra Dessoy, der koordinerer patientstøtteordningen på landsplan, mener at det skyldes kvinder ser egne muligheder som patientstøtte.
Måske fordi de gerne vil holde sig igang og være del af noget andet, når de fratræder på arbejdsmarkedet, måske som tidligere ansatte i sundhedssektoren eller som patienter oplevet, hvordan en patientstøtte kan hjælpe i en svær situation.

Se mere på Røde Kors´egen hjemmeside

Kilde: Rødekors og Ritzau

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed