Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Når sex blandt ældre bliver kontroversielt

Af: Pia Brændstrup - 4. oktober 2016 02:04 268

Jeg bliver fra tid til anden inviteret i morgenradio ved P4 Trekanten, hvor jeg mellem musikstykkerne og trafikopdateringerne skal tale lidt ud fra mit arbejde som sexolog. Emnerne kan være dugfriske kommentarer til hvad der synes at røre sig i medierne om sex i denne uge eller det kan være hurtige råd og generelle vejledninger i forhold til de traditionelle spørgsmål her i (sex)livet.

Det jeg her har lyst til at dele med jer her, er faktisk en dialog mellem en af de ansatte på radioen og mig:
Radioværten; Hvad har du tænkt på at tale om på lørdag?
Mig; Hmm, jeg har ikke noget bestemt på tapetet. Nogle ideer?
Radioværten; Kunne det i anledningen af lidt solskin handle om ”sex i det fri”?
Mig; Hmmm, den tænker jeg lige lidt over... Dels er den bare så klassisk, dels rammer den – når alt kommer til alt - blot et fåtal. Langt flere tænker på sex i det fri end gør det!

Jeg var nok egentlig lidt træt af den opfordring på forhold. Selvfølgelig er der mennesker, der rent faktisk springer ud i at elske i det fri, men for flertallet, tror jeg, rummer sexlivet andre udfordringer end ”hvilke skovstier, vi skal holde os fra og hvornår”.

Efter et par dages betænkningstid vendte jeg tilbage med et forslag om i stedet at tale lidt om ”ældre og seksualitet”? Det er vedkommende for en STOR gruppe mennesker og heldigvis fik jeg solgt ideen til morgenværten.

Den følgende lørdag kunne jeg så fortælle lidt om, at jeg på internettet havde fundet en spændende artikel fra U.S.A., hvor man på et plejecenter rent faktisk har taget skridtet fuldt ud i forhold til at ære ældres seksualitet. Det vil sige, at hvor man på mange bosteder TALER om, at det - naturligvis - er helt naturligt og begribeligvis er en vigtig del af livet - hele - livet, så gør man altså her noget AKTIVT ved det.

Det betyder, at der fra tid til anden bliver afholdt glade ”dating-fester”, hvor der med masser af amoriner i luften skabes plads til at nye relationer kan opstå i den 3. alder. Når det så viser sig, at der pludselig så at sige er ”gået ild i gamle huse”, sørger personalet for at der i dagligdagen gøres plads til så også at pleje det nye bekendtskab. Ikke mindst ved at der konkret sættes ressourcer af til at de elskovsfulde parter kan overnatte hos hinanden et par gange om ugen.

Tænk hvis det var proceduren her i Danmark. Tænk hvis vi satte ”tid” og ”rum” af til at gøre plads til kærlighed og – i min optik - til anstændighed. Mennesker holder ikke op med at elske, fordi de bliver ældre. Snarere tværtimod!

Desværre er vores pleje- og omsorgssektor så presset, at det vil kræve mere end et godt hjerte at finde plads til at ændre ret meget på dagsrutinerne i de fleste danske institutioner. Jeg har gennem årene arbejdet som fast afløser på rigtig, rigtig mange plejehjem mange steder i landet og hvis der er noget, stederne sjældent emmer af, så er det ressourcer til at bryde rutinen for at imødekomme individet.    

Jeg mener bestemt ikke, at sex generelt set har den samme plads livet igennem. Såvel lyst som evne klinger af og heldigvis for det. Jeg mener heller ikke, vi hverken som privat- eller fagpersoner skal være enige med hinanden om ”hvor let eller hvor meget” eller at vi for den sags skyld skal have lyst til at ”gå den samme vej”. Derimod mener jeg, at vi altid bør stræbe efter at gøre plads for hinanden som HELE mennesker. Være nysgerrige på drømme, længsler og begær og ikke kun på behov og således for den enkelte skabe konkrete rammer og muligheder for at også et rigt sex- og kærlighedsliv kan udfolde sig uanfægtet af høj alder og kommunal bopæl.        

Minutterne går hurtigt, når man har noget på hjerte og her i morgenradien er det ingen undtagelse. Jeg plejer at få lov at bruge 10 -12 minutter til mit budskab, men denne morgen er jeg sikker på, at jeg ikke fik mere end 5 minutters taletid. Febrilsk samlede jeg mine noter sammen, helt rundt på gulvet over at ”tiden sådan var løbet fra mig”. Jeg syntes jo slet ikke, jeg havde fået mine pointer tydeliggjort. Var radio-tiden virkelig smuldret sådan for mig. Lettere betuttet besluttede jeg mig til at vente med at forlade rummet til værten havde fået præsenteret endnu et stykke musik og jeg kunne få lejlighed til at undskylde min dårlige disponering af tiden denne morgen.

Radioværten; nej, nej, det gik rigtig fint og vi kom godt omkring det hele.
Mig; … men fik jeg ikke kun den halve tid af hvad jeg plejer?  

… Og jo, det var netop tilfældet, for som værten forklarede; Jeg tror, 5 minutter er mere end rigeligt denne gang. Vi skal jo passe på med ikke at støde nogen. Det ER jo trods alt et kontroversielt emne, vi har talt om i dag og vores lyttere skulle jo nødigt få morgenkaffen galt i halsen…
Sex på plejehjem vil provokere rigtig mange!!!  

Jeg var målløs og nej, jeg har ikke rystet det af mig endnu, selv om han sandsynligvis har ret. Hvis vi som børn og børnebørn af mennesker, der engang har elsket, tror, at de ikke kan blive forelskede igen, så narrer vi kun os selv. Hvis vi ikke giver kærligheden og lidenskaben lov at leve, der hvor den er, så bliver vi alle kun fattigere! Hvordan i alverden kan ”sex og alderdom ”sat i samme sætning overhovedet synes kontroversielt for nogen?

Nuvel, ugen efter talte jeg en ti minutters tid om ”sex i den frie natur”; bare så ingen af radioens lyttere ville få kaffen galt i halsen DEN morgen!

Kærlig hilsen Helle

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed