Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Vidste du, at et plaster og din mobiltelefon kan forhindre dehydrering?

Af: Pia Brændstrup - 10. august 2018 10:25 1315

Kender du nogen, der lider i varmen?

Der findes nu en nem løsning for dem, der dehydrerer i varmen.

Løsningen er et intelligent plaster, som placeres på f.eks. brystkassen eller ryggen. I selve plasteret findes en lille sender på størrelse med et halvt dankort. I senderen sidder små sensorer, som kan så måle og advare, hvis personen er i risiko for dehydrering. Sensorerne kan indstilles så det sender besked til den ældres egen mobiltelefon, til en pårørende eller til kommunens sundhedspersonale.

 

Esbjerg kommune har allerede testet plasteret på enkelte af vores ældre borgere, men efter sommerferien bliver det for alvor sat i gang, fortæller Arne Nikolajsen, direktør i Sundhed & Omsorg i Esbjerg Kommune til Jyske Vestkysten.

Det nye plaster skal primært hjælpe ældre til selv at huske på at drikke og samtidig forhindre indlæggelser og akut intravenøs væskebehandling til borgeren i hjemmet pga. af væskemangel.

 

Hvordan påvirkes kroppen når den dehydrerer?

Dehydrering er forbundet med en række alvorlige personlige konsekvenser, f.eks. forstoppelse – urinvejsinfektioner - akut forvirring - faldtendens – komplikationer ved og øget tendens til hjerte/kar lidelser.

 

Hvem har udviklet plastret?

Det er det norske selskab Mode Sensors AS og Trondheim kommune står bag udviklingen af det nye produkt, som er skræddersyet til at afhjælpe problemet hos de ældre, lette arbejdet for sundhedspersonale og spare penge for samfundet.
Resultatet er et passivt smart plaster, der består af en innovativ sensorkombination, som er i stand til at sende advarsler / påmindelser ved dehydreringsrisiko.
På den måde vil borgeren opleve en hverdag, hvor det er meget lettere selv at forhindre dehydrering og de mange følgegener samt at kunne dele ansvaret og/eller med hjælp fra pårørende eller sundhedspersonale.

 

Fakta:

Erhvervsstyrelsen er gået sammen med en Albertslund Kommune, Frederikksund Kommune og Esbjerg Kommune om at efterspørge nye innovative løsninger, der kan reducere antallet af indlæggelser hos ældre, der (direkte eller indirekte) skyldes dehydrering og Esbjerg Kommune har indgået en såkaldt partnerskabskonstrakt med Markedsmodningsfonden ved Erhvervsstyrelsen og det norske konsortium Mode, der udvikler det intelligente plaster.

Esbjerg Kommune har modtaget 7,5 millioner kroner fra Markedsmodningsfonden under Erhvervsstyrelsen til forsøget med det intelligente plaster mod dehydrering. Pengene skal bruges til at indkøbe tekniske hjælpemidler, først og fremmest plastret, hos det norske konsortium Mode, der udvikler det.
Det er frivilligt for ældre borgere over 65 år i Esbjerg Kommune at deltage i forsøgsprojektet, der startet op efter sommerferien 2018.

 

https://innomed.no/prosjekt/utvikling-av-kroppsbaren-sensor-til-forebygging-av-dehydrering

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed