Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Kan du klare dig selv?

Af: Pia Brændstrup - 4. november 2019 12:00 824

I går var jeg inde hos en isenkræmmer og for at købe nogle æggebægre.

På disken lå nogle svampe. De var helt tynde og ca. 15 x15 cm.

Jeg spurgte den unge ekspedient hvad de skulle bruges til. Hun svarede at de kunne bruges til at fjerne kalk og tog en af dem op for at læse højt for mig, hvor de kunne bruges.  

 

Hun læste ”fliser”, ”komfur” og ”blandingsbatterier”.
Da hun læste ordet ”blandingsbatterier”, skulle hun næsten stave sig gennem ordet. Det var helt tydeligt, at hun simpelthen ikke vidste, hvad det var. Og da hun havde læst ordet, sagde hun også efterfølgende helt reflektorisk: ”hvad det så end er for noget. Det er sådan et gammeldags ord, jeg slet ikke kender.”

Jeg forklarede hende, at ordet kommer af, at blandingsbatteriet sidder sammen med vandhanen og blander det kolde og varme vand. Det havde hun aldrig hørt om.


Da jeg gik derfra, kunne jeg ikke lade være med at tænke på, hvad det er, der gør, at helt alm dagligdagsord ikke længere er i de unges ordforråd. Måske skyldes det, at vi ikke længere snakker sammen, når vi køber ind. Vi betjener os selv i supermarkedet, på nettet og hvor vi ellers køber ind eller bestiller.


Før i tiden gik vi forretninger for at undersøge sagen.

Vi snakkede med eksperter, som kunne guide os til at gøre det selv eller henvise til en specialist / håndværker.

Min påstand er, at i dag kender vi hver især ikke ret mange håndværkere. Der er ikke længere præstige i at uddanne sig som håndværker, og mange ved slet ikke, hvordan man udfører helt basale ting.


Min far var håndværker. Det betød, at han viste mig, hvordan jeg skulle gøre, så jeg kunne klare mig med en værktøjskasse, hvis der ikke var andre, der kunne hjælpe mig. Han synes jo nok, at det var mandearbejde, men også at det var vigtigt, at jeg kunne klare mig selv.

I dag er det som om mange af de grundlæggende dyder, som fx at lave mad, sy, reparere, passe og pleje syge, slå et søm i, vedligeholde boligen og lægge 2 tal sammen i hovedet, er blevet glemt i vores teknologiske verden.

 

Jeg tror, fremtidens voksne får sig et chok, hvis ikke der kommer en anden værdisætning og balance mellem de akademiske uddannelser og dem, der kan bruge hænderne. Elektriciteten kan jo trods alt gå ud og internettet ryge sig en tur.
I det tilfælde er det nu godt at vide, hvordan man selv laver mad, slår et søm i og i det hele taget overlever med egne evner og færdigheder.

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed