Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Hvorfor er man veganer - har man lov til sin egen mening?

Af: Pia Brændstrup - 3. december 2018 09:41 542

Hvorfor er man veganer - har man lov til sin egen mening?

Jeg var til familiekomsammen i weekenden – den første søndag i advent.
Vi er mange, når vi er samlet. Og vi er en familie, hvor alle har en mening, og hvor de fleste synes, at lige præcis ens egen mening er den rigtige - inklusiv mig selv.

Det giver mange hektiske og humoristiske diskussioner.

Denne gang var det mad, der var et af de store diskussionsemner, og da jeg åbnede for nyhederne her til morgen, kunne jeg se, at vores diskussion tog udgangspunkt i samme problematik, som et af de emner, der stod øverst i overskrifterne – om man kan leve sundt uden kød.

 

Vores diskussion tog udspring i spørgsmålet: ”Hvorfor er man veganer?”.

En mente, det var en modedille - en anden, at det var allergi – en, at det var miljøbaseret osv. Jeg synes, ikke man kan stille sig til dommer over andres valg, for det synes jeg må være op til den enkelte.
For mig handler meget mere om respekt.


Hvorfor skal vi gøre det, andre forventer af os for at blive accepteret?
Hvorfor skal vi ikke bare mærke efter, hvad der føles rigtigt for os?
Hvorfor er det, vi skal synes, det, de fleste gør, er det rigtige?

 

Historien betyder at forandringer ændres til det amindelige.

Hvis man kigger historisk på det, så er der jo mange eksempler på det modsatte.  
Hvis vi f.eks. kigger på tobaksrygning, så kan man nærmest ikke se en tv-udsendelse eller en film fra 50'ene eller 60’erne uden, der står nogen med en cigaret eller en pibe i hånden.

 

Hvis vi kigger på revselsesloven, så var det jo helt alm. også i starten af 70’erne at man som skoleelev kunne på et par på kassen eller et klap i r…, hvis man som barn gjorde noget galt.

 

Eller transport og måden vi håndterer naturen på i dag. Når vi kørte en tur i min barndom var det da helt almindeligt at man smed skrald ud af vinduerne undervejs, eller at man kørte 7-8 stykker i en bil og hvor højst føreren havde sikkerhedssele på. Og sådan noget som hundeposer til hundelorte var slet ikke opfundet endnu. Det betyder jo ikke, at vi ser det hele på samme måde i dag.

Måske kan vi i virkeligheden lære en masse af hinanden, ved at lytte til dem, som man med et nyt ord kalder ”First movere” – nemlig dem der går vejen og træder de første skridt på en ikke helt anerkendt vej.

 

Udvikling sker, når det ukendte bliver til muligheder i stedet for begrænsningerne

Måske skal vi bare blive bedre til ikke at frygte det ukendte, og se mulighederne i stedet for begrænsningerne.
Jeg stiller mig ikke til dommer over, hvad der er rigtigt og forkert og om selv skal spise veganerkost, om man skal give børn veganerkost eller andre kostformer, som man selv synes er de mest rigtige. Jeg tænker blot, at jeg har lyst til at åbne debatten.

 

Du er meget velkommen til at kommentere i feltet nedenfor.

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed