Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Frivillige ringer til ensomme ældre hver morgen

Af: Pia Brændstrup - 3. juni 2019 11:03 1671

Frivillige ringer til ensomme ældre hver morgen

Omkring 1.500 frivillige ringer og siger godmorgen til ældre hver eneste dag.

Ca. 300 frivillige syd- og sønderjyder, ringer hver morgen til ældre for at ønske god morgen og høre, hvordan de har det.

 

Det kaldes et ’tryghedsopkald’.

De vigtige opkald giver tryghed både ældre og deres pårørende.
og de frivillige oplever ofte, at der er opstået kritiske tilfælde, som er blevet løst eller afværget af tryghedsopkald.

 

Tryghed for de pårørende

Mange af dem, der bliver ringet til, har børn, der er langt væk i en travl hverdag.

De ved, at så længe, de ikke hører noget fra Tryghedstjenesten, så har fx deres mor det godt.

 

Inga Christensen er frivillige tryghedsopkalder.

"Kontakten giver noget til både den, der ringer op, og den der modtager opkaldet", siger Inga Martinsen i følge DR.
"Man kommer jo til at kende dem, man ringer til. De er så glade, når vi ringer. Vi er de eneste, de snakker med den dag. Uanset om det er påske eller jul, sidder de helt alene. Hver morgen, når vi slutter af, siger de tak, fordi jeg ringer. Det er løn nok for mig", fortæller en glad Inga Martinsen fra Haderslev.

 

Ældre Sagen og Røde Kors har samlet knap 1.500 frivillige tryghedsopkaldere på landsplan.

Jeg synes, det er en fantastisk service og indsats disse frivillige laver. De er uundværlige og har stor betydning for de mange ensomme mennesker, de har kontakt med hver dag.

Det er mennesker, der næsten ingen social kontakt har, og som derfor heller ikke har nogen at snakke med eller som ved noget om en.

 

Hvem har ansvar for velfærden?

MEN i disse tider hvor man taler om velfærd og maglende ressourcer i statskassen, kan jeg godt undre mig over, at tryghedsopkald også skal give de pårørende tryghed.

Det er som om, at den enkeltes velfærd og tryghed er blevet vores allesammens eller det offentliges problem.

Jeg synes, det er mærkeligt, at man som pårørende ikke selv kan ringe til sin gamle mor eller far for at sikre sig, at han /hun har det godt.

 

Jeg kan godt forstå, at man ikke kan komme på besøg og ordne en masse praktiske gøremål, når man selv har rigtig mange andre forpligtelser, men et telefonopkald for at sikre sig at alt er i orden, mener jeg godt, man kan klare.

 

Berøringsangst for den nære velfærd

Det er som om, vi har fået en berøringsangst for at tage os af hinanden. At det skal være professionelle, som skal klare opgaverne.

Vi melder os som frivillige for andre og danner foreninger for os selv og hinanden, men vi kan godt have tendens til at glemme vores egne nære. Jeg synes selv, jeg bliver et rigere menneske af at tage mig af min familie - også de gamle.

 

Hvad synes du?

Kilde: DR SYD

 

Se indslaget fra DR her

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed