Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Fastelavn er mit navn - boller vil vi have

Af: Redaktionen - 5. februar 2018 09:36 3242

Fastelavn er mit navn - boller vil vi have

Så er tiden inde til fastelavnsboller.
Vi har hver især forskellige traditioner for fastelavn - både, mens vi har små børn, og når vi, som voksne fejrer traditionen - måske primært for fastelavnsbollernes skyld.

Hvorfor holder vi fastelavn, og hvorfor spiser vi fastelavnsboller?

Fasten

Fasten kommer fra kirken og fra den nordiske tradition. traditionelt holdt vi en fest på den nordlige halvkugle for at fejre grænsen mellem vinter og forårs komme. I kristne kirke blev fastelavn, festen som indledte fasten.
Karnevallet, som ofte forbindes med fastelavn, var en helt særlig fest, som gav alle mulighed for, i forklædning at være sammen, rig som fattig på lige vilkår, gemt bag maskerne.

 

Fastelavn
Ordet ”Fastelavn” stammer fra det tyske ”Fastelovend” eller ”Fastnacht”.

Det betyder ”Aftenen før fasten”. Ordet ”Karneval” kommer fra det latinske betegnelse: ”carne vale”, der betyder ”farvel til kødet”. Fasten varede 40 dage fra Askeonsdag til Påsken, (uden at søndage tælles med).
Det betyder, at Fastelavns-søndag falder præcis 49 dage før Påskesøndag.

 

Fastelavnsboller

Fastelavnsbollerne opstod i forbindelse med fastelavnsfesten. De blev spist tirsdagen inden fasten og indeholdt masser af sukker og rosiner.
I dag er traditionen med fastelavnsboller det mest iøjnefaldende tegn på fastelavn, og vi kan fornøje os med selv at bage dem.
Den traditionelle fastelavnsbolle laves af wienerbrødsdej, men mange steder i landet sværger man i stedet til en vandbakkelsesdej og andre steder er det en gærdej, der bruges.

 

Opskrifter
På hjemmesiden GastroFun kan du se opskrifter på fastelavnboller lavet af alle de forskellige variationer af dej.

Klik her og se mere

 

 

 

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed