Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Er dit fly forsinket? Kræv din ret

Af: Redaktionen - 20. august 2019 15:39 558

Er dit fly forsinket? Kræv din ret

Det er ikke uhørt, at fly går hen og bliver forsinkede. Det sker endda langt oftere, end du måske lige går og tror.

Men vidste du også, at der kunne være en del penge at hente i erstatningskrav?

Du kan få udbetalinger på op til omkring 4500 kr. i kompensation, og det er jo naturligvis ikke noget, som flyselskaberne går og råber højt om. Derfor er det vigtigt, at du selv holder dig orienteret om dine rettigheder som dansker på flyrejse.

 

To måder at sikre dine rettigheder 

Kompensation bliver ikke udbetalt automatisk, så du skal tungen lige i munden, når du går i gang med processen. Første mulighed du har er nemlig at kontakte enten flyselskabet selv eller transportklagenævnet. Her er det vigtigt, at du har al dokumentation og bevis klar. Du bør også være bevæbnet med en del tålmodighed, da det kan være en langtrukken og bureaukratisk proces. 

Mange foretrækker i stedet at kontakte et professionelt firma som Airhelp. Firmaer som Airhelp er bedre kendt som flykompensationsselskaber, og de står klar med at hold, hvis formål er at hjælpe dig. De er eksperter på flyforsinkelse og eventuelle kompensationer, hvilket også betyder, at de kender alle de finter, som flyselskaber kan prøve at tage for at undgå deres erstatningsansvar. Da de er bevæbnet med alle de nødvendige oplysninger om erstatninger, kan du roligt læne dig tilbage og lade dem gøre arbejdet. 

EU-rettigheder 

Den Europæiske Union har vedtaget en lang række regler, der gælder for alle EU-borgere. Det gælder selvfølgelig også alle danske flypassagerer. Lovgivningen er teknisk set kendt som EU 261/2004. Den definerer bestemmelser og vedtagelser omkring flytrafik, og hvilken form for erstatning, der bør finde sted for alle EU-borgere (samt lande som Norge og Schweiz), når det kommer til forsinkelser. Lovgivningen sikrer også vores rettigheder på visse ruter til destinationer uden for EU, eller hvis du rejser tilbage til EU, hvis dog flyselskabet er europæisk. 

Er alle forsinkelser lige berettigede? 

Hvor meget du kan få i kompensation afhænger af flere faktorer som forsinkelsens varighed, hvor du rejser fra og til samt årsagen til flyforsinkelsen. Mens nogle typer af flyforsinkelser er nemme at afgøre, så kan andre hurtigt gå hen og blive mere komplicerede. Ifølge lovgivningen så får du ikke erstatning, hvis det omhandler “ekstraordinære omstændigheder”. Det kan være en god idé at skrive sig bag øret, at EU-domstolen flere gang har dømt, at bl.a. tekniske problemer og strejker hos medarbejderne ikke udgør sådanne omstændigheder. 

Da udbetalingen af kompensation ikke sker automatisk, betyder det, at du i det fleste tilfælde faktisk måske er gået glip af mulighed for erstatning, selvom du var berettiget til det. 

Hvor lang tid kan jeg gøre krav på erstatning? 

Vi vil altid anbefale, at du gør krav på din kompensation så hurtigt som muligt. Det er nemlig her, at du måske stadig har al den nødvendige dokumentation, som der skal til. Eller at den hvert fald er lettere at få fat på. 

Hvis du dog ikke kom så hurtigt ud af starthullet, så frygt ikke. De fleste lande i Europa (som Danmark) har en forældelsesfrist på 3 år, mens andre tilbyder op til 5 eller 10 år. Så hvis du har en gammel sag liggende, så kunne det være en god idé at række ud til et flyerstatningsselskab og se, om du stadig har mulighed for at gøre krav på dine penge.

 

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed