Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

Ældre i nye klæ’r – og omvendt

Af: Halfdan Thiim - 13. marts 2017 16:50 246

Ældre i nye klæ’r – og omvendt

Livet skal nydes i fulde drag, også selvom man er kommet op i alderen. Mange er dog opsatte på endnu at være ung med de unge, også selvom denne har passeret den fermøse pensionsalder. Der findes især to emner, hvilke umiddelbart, ifølge den samfundsmæssige norm, ikke hænger direkte sammen med den ældre generation, men som i nye klæ’r sagtens kunne relateres til alle generationelle aldre. Omvendt eksisterer et par gøremål, som i sit udgangspunkt, relateres direkte til den ældre generation, men som bestemt ses i nyere og mere moderne klæder nu til dags.

Fra unge til ældre klæ’r

Teknologi

Den accelererende teknologiske udvikling, har ikke bare medført at de unge er mere eller mindre vokset op med bekendtskabet til den teknologiske verden, og at mange også bliver nødt til at kende til dette ved faglig og uddannelsesmæssig udvikling. Men ydermere har denne også medført, at seniorerne og den ældre generation halter en smule bagud på denne front. Herunder har kendskabet til mobiltelefoner, mobiltilbehør, computere og smart-tv måske ikke ligefrem en fremtræden prioritet, men derimod har værdi- og traditionsbundne gøremål en højere placering på listen over meningsbaseret livsindhold. Men ikke desto mindre har mange ældre været nødsaget til at lære en stor del af de teknologiske udfordringer at kende, da mange af de moderne og samfundsmæssige rationaler er at finde på internettet. Mange ældre har altså også fundet ud af, at nyt ikke nødvendigvis er lig med dommedag, men faktisk kan være temmelig smart at kunne.

Ungdommelig beklædning

Normen om at fremstå moderigtig betyder, for den unge generation, umiddelbart en stor del i relation til det sociale standpunkt. Herunder kommer og går diverse trends hele tiden, og det kan være svært at holde styr på, hvad som reelt er in og hvorfor. Hos den ældre generation kan dette især være svært at holde styr på, da ungdommens socialisering for eksempelvis 50 år siden ikke nødvendigvis indebar en fast eller moderigtig beklædning. Dog kan de ældre sagtens være ungdommelige af beklædning ved blot at fortolke de ungdommelige og moderigtige klæder til mere traditionelle og klassiske faconer.

Fra ældre til unge klæ’r

Bingo går online

Et emne som ofte er forbundet med den ældre generation, er bingo. Mange fordomme består i, at pensionister og ældre endnu er ene om at dele glæden for det simple og ofte kollektive spil, da dette, ved fysisk bingospil, indebærer både sociale sammenkomster og snak om gamle dage. Men med teknologiens frembrud og internettets universelle måder at tilgå diverse onlinespil på, se eksempelvis bingohaller.dk, er bingo også blevet en stor del af den yngre generations måde, hvorpå denne kan vinde penge og begå sig i spillenes verden, uden at skulle sidde omringet af andre mennesker, og råde ”BINGO”, når tallene på pladen stemmer overens med mandens stemme i højtaleren.

Strikketøjet frem

Ofte forbindes strikkedisciplinen med en ældre kvinde og en gyngestol i hjørnet af stuen. Men ak, disciplinen har skam fundet vej frem til den nyere generation og ejer nu ikke bare formålet om at producere noget, men også om at gå ind i sig selv, være alene med sine tanker medens man strikker den ene maske efter den anden. Som oftest forbindes det langsomme tempo og overskuddet af tid med en ældre eller pensioneret, men med lidt moderne toner af personlig udvikling, tankemanagement og den gammeldags, og med et moderne ord; retro idé om at producere egne ting, får disciplinen et klart ungdommeligt præg. At koble af, og blot nyde er igen blevet moderne.

Pointen…

Pointen må herunder være, at visse discipliner, henholdsvis traditionelle eller moderne, ikke nødvendigvis er koblet direkte til én generation. Nyt behøver ikke nødvendigvis kun at være nyt, men kan i høj grad omformes til noget mere klassisk, samtidig med, at klassisk og ældrepræget kultur ikke nødvendigvis behøver at være et tabubelagt emne blandt den unge generation.

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed