Hjem > Generelle Nyheder > Generelle nyheder

3 tips: Sikker investering af din formue - er ren fortjeneste!

Af: Redaktionen - 19. april 2016 09:37 8232

Har du været på arbejdsmarkedet i mange år, er der god chance for, at du har opbygget en vis formue – enten i form af likvide midler direkte på bankkontoen eller i form af et hus, der nærmer sig at være betalt af.

Du bør overveje, om du forvalter de penge på den bedst mulige måde – hvis overhovedet.

Hvis dine penge står på bankkontoen, gør de ingen nytte. Tværtimod mister de bare værdi hver eneste år som følge af inflationen. Selv hvis dine penge lige nu står i et hus, bør du overveje, om pengene skal hives ud i form af et realkreditlån og investeres.

Dette er alt sammen noget, du bør debattere ned i detaljen med enten en revisor eller i hvert fald en økonomisk rådgiver.

Et udgangspunkt til din snak med revisoren har du mulighed for at læse herunder:

Flere obligationer end aktier

En tommelfingerregel inden for investering lyder, at jo ældre du er, jo større en del af din formue bør du placere i obligationer i forhold til aktier.

Obligationer kommer med mindre risiko end aktier. Til gengæld er afkastet over tid også mindre. Men er du først blevet pensioneret, så er tid ikke det, du har mest af – for groft at forsimple det.

Med obligationer kan du som minimum regne med at udligne de negative effekter, den løbende inflation i samfundet ellers ville have på dine værdier.

Derfor betegnes obligationer også almindeligvis som en mere sikker investering end aktier. Og en sikker investering er hvad du søger efter, hvis du ikke har en +10-årig horisont for, hvornår du har behov for dine midler.

Som alternativ til investering i obligationer og aktier, nævnes ofte ejendomsinvestering. Vær dog opmærksom på, at denne investering er mærkbart mindre likvid end aktier. Du kan således ikke trække dig ud af markedet på det tidspunkt, der nødvendigvis passer dig.

Sæt stop-loss ind

Hvis du vælger at investere i aktier, har du mulighed for at beskytte dig mod for store tab med en såkaldt ”stop-loss-grænse”.

Du definerer, hvor stort et tab du vil acceptere på din aktieportefølje, inden den automatisk bliver sat til salg.

Hvis du sætter grænsen til 10 % inden for en periode på en uge, så betyder det, at dine aktier automatisk sælges til bedste pris, hvis de inden for 7 dage falder med 10 % eller mere.

Normalt følger et endnu større opsving efter et fald. Men det sker ikke nødvendigvis inden for den periode, hvor du ønsker at være aktiv og have penge stående i markedet.

Derfor giver en stop-loss-funktion i din aktieportefølje mening. Du er sikker på, at formuen ikke skrumper for meget, før du planlægger faktisk at bruge den.

Betal næsten al gæld af

Den bedste investering du kan lave er hverken i aktier, fast ejendom eller obligationer – men at betale næsten al gæld af.

Vi siger næsten, for der er en undtagelse.

På det danske realkreditmarked har du mulighed for at låne penge ned til en rente på cirka 3 %, hvis du vælger en fast rente over en (potentielt både lavere og højere) variabel rente.

Har du lige nu et realkreditlån i din bolig, bør du derfor lade det stå.

Har du til gengæld anden gæld i – i flæng kan nævnes forbrugslån, kassekredit, boliglån og forbrugsgoder købt på afbetaling – bør du betale disse af, forinden du placerer flere af dine penge i faktisk opsparing.

Hvis du har et hus, der er betalt ud, bør du ligefrem overveje, om det kan svare sig at låne penge i form af realkredit for så at forrente dig i form af en aktie- eller obligationsinvestering. Det er en god forretning, hvis du kan forrente bedre end den rente, du betaler til banken. Lige nu kan du optage realkreditlån med en tidsfrist blot på en mindre årrække til meget lav rente. Placerer du disse penge selv i forholdsvis sikre investeringer som obligationer er der grundlag for en reelt sikker investering – det, økonomer kalder ”arbitrage”.

Det er dog noget, du bør tale først med en boligadvokat eller ejendomsmægler om i forbindelse med værdisætning af din ejendom – og hernæst en revisor eller økonomisk rådgiver for at sikre, der er god økonomi i din investering.

(sponsoreret indlæg)

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed