Hjem > Brevkassen

Smerter og tørhed ved samleje?

Af: Susan Ahrensbach - 3. marts 2016 07:47 426

Spørgsmål

Vi er et ægtepar på 59 og 65 år.
Vi har ikke dyrket nogen form for saml. da det ikke har kunnet lade sig gøre p.g.a. smerter fra konens side. Har fået tilskud af vigafem i 2 år.
De har ikke hjulpet selv om der prøves med forsigtighed samt andet creme.
Hvad skal vi gøre?
Jeg vil ikke undersøges af min læge mere.
Vi elsker hinanden efter 37års ægteskab, og vi har fået 4 børn

Svar

Det er almindeligt efter overgangsalderen at opleve tørhed i skeden og sarte slimhinder, som kan lede til smerter ved samleje.
Lokalt østrogentilskud, som det vagifem du har fået i 2 år afhjælper oftest disse gener, men det har det ikke gjort i dit tilfælde, også selv om du supplerer med andet creme. Derfor synes jeg bestemt, at du skal undersøges igen for at finde ud af hvad smerterne skyldes og hvad der kan gøres ved det.
Ud over gener i slimhinderne pga. hormonforandringer i overgangsalderen, så kan smerter ved samleje også skyldes f.eks. vaginisme eller vulvudyni, som behandles anderledes end med hormontilskud.
Du skriver, at du ikke vil undersøges af din læge igen.
Jeg vil anbefale dig at bede din læge om en henvisning til en gynækolog, som jo har en specialviden på området og er vant til at udrede problemer med smerter ved samleje. Spørg gerne din læge hvem han/hun kan anbefale eller spørg dine veninder eller andre kvinder, hvem de har gode erfaringer med.
Når I prøver på samleje, så er det vigtigt at bruge lang tid på forspillet og at bruge rigeligt med glidecreme.
Massage er godt til at slappe af og opnå nærhed inden. Hvis I normalt bruger vandbaseret glidecreme (som typisk er den, man køber på apoteket), så prøv gerne en silikonebaseret i stedet. Den kan købes over nettet og i erotiske butikker. Den silikonebaserede glidecreme tørrer ikke ind, som vandbaseret gør, og kan også bruges til massage før.
Mandelolie kan også bruges til massage, og nogle bruger det også som glidecreme, men nogle kan få lidt irriterede slimhinder af det.
Jeg har skrevet om glidecreme her: http://seniorseksualitet.dk/glidecreme/
Det er dejligt at høre, at I elsker hinanden efter 37 års ægteskab, og gerne vil have samlivet tilbage.
Du skriver, at I ikke har dyrket nogen form for samliv, da det ikke kan lade sig gøre. Jeg gætter på, at du mener, at I ikke har haft samleje, da smerterne ved penetration er for store?
Jeg håber, at I har samliv på andre måder. Der er meget man kan nyde uden penetration.
Kys, kram, massage, kærtegn og stimulering af hinanden med hænder og mund.
Så mens du venter på at blive undersøgt af en gynækolog med den rette viden og indføling, så vær fysiske sammen, vær nøgne sammen og nyd alt det I kan, også uden samleje. Hvis det er svært for jer at gøre dette, så kan det være en idé at kontakte en sexolog som kan rådgive og støtte jer til at komme tilbage til et dejligt samliv.
Jeg ønsker jer alt det bedste.
De bedste hilsener,
Susan Ahrensbach, www.seniorseksualitet.dk

Deals

Kommende events

Dagens Virksomhed