Viralt trick vinder frem: Men ekspert advarer om, det kan ødelægge din motor

Bil og motor

18/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Et forsøg på at spare penge kan ende med at koste dig en formue.

En motorekspert har advaret bilister mod at lave deres egen diesel, efter at en vejledningsvideo gik viralt på TikTok.

I den korte video, som har samlet over 500.000 visninger, får bilister at vide, hvordan man laver et dieselalternativ af vegetabilsk olie.

Graham Conway, administrerende direktør hos Select Car Leasing, har dog udtalt, at tricket kan føre til en række problemer.

Han forklarede: "Selvom det at lave dit eget dieselbrændstof kan virke som en tiltalende idé, især når priserne stiger, indebærer det en lang række risici og farer for både dig og din bil."

"Den første og vigtigste bekymring er, om dit dieselkøretøj kan køre på hjemmelavet diesel lavet af vegetabilsk olie."

Han uddyber: "Dieselmotorer er konstrueret til at køre på en bestemt type brændstof, så forsøg på at bruge hjemmelavet diesel kan føre til uforudsigelig motoradfærd, tab af kraft, overdreven røgudledning og endda katastrofale motorhavari."

Stor regning i vente

Motoreksperter har udtalt, at oliens høje viskositet kan tilstoppe brændstofinjektorerne, hvilket fører til, at motoren kører dårligt.

Men selv i ældre motorer kan det at køre en bil på vegetabilsk olie tilstoppe filtre og beskadige ledninger, hvilket kan resultere i, at flere penge bliver brugt på reparationsregninger.

Graham fremhævede også faren ved at håndtere eller opbevare brændbare væsker som benzin og diesel, hvilket kan føre til dyre skader og truede liv.

I stedet rådes ejere af dieselbiler, der ønsker at spare penge på deres brændstof, til aldrig at vente, indtil deres brændstoftank er tom, før de fylder på igen.

Kilde: Express