Stort set alle der sætter sig ind i en bil, spænder selen nærmest uden at tænke over det.
Det har været med til at redde tusindvis af liv i trafikken.
Men der er stadig en udfordring blandt de yngste bilister med at de glemmer selen, viser en undersøgelse af danskernes brug af sikkerhedssele, som Rådet for Sikker Trafik og analyseinstituttet Wilke har gennemført i 2024.
Det oplyser Rådet for Sikker Trafik.
For mens 95 % af alle bilister svarer, at de hver gang eller næsten hver gang bruger sikkerhedssele, når de sidder bag rattet, så gælder det 90 % af de 17-24-årige bilister.
Desuden svarer flere end hver tredje (35 %) af de 17-24-årige, at de en eller flere gange inden for det seneste år har kørt med flere personer i bilen, end der var seler til.
"Selen er en livredder, som det er utroligt vigtigt at bruge. Den sikrer, at du ikke ryger rundt i kabinen eller ud ad vinduet, hvis uheldet er ude, og det er med til at minimere skaderne. Desværre ser vi stadig ulykker, hvor unge menneskers liv bliver ødelagt, og hvor en sele kunne have reddet deres liv," siger Jakob Bøving Arendt, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.
Unge skal møde trafikskadede
For at få flere unge til at bruge sele og generelt tænke mere over deres adfærd i trafikken lader Rådet for Sikker Trafik unge på skoler og ungdomsuddannelser møde personer, der enten selv er kommet til skade i en trafikulykke, eller som har mistet en nær pårørende i en ulykke.
Indsatsen hedder Sikker Trafik LIVE. Og siden årsskiftet har GF Fonden, der arbejder målrettet med at styrke trafiksikkerhed og fremme den gode trafikadfærd, valgt at støtte indsatsen.
Det betyder, at cirka 40.000 elever i landets 8.-10. klasser, på erhvervsuddannelser og i gymnasier i løbet af 2025 kommer til at høre et foredrag, der skal påvirke deres adfærd i trafikken.
"Sikker Trafik LIVE er fedt et projekt, fordi det påvirker en generations syn på trafiksikkerhed, og fordi det er en effektiv måde at kommunikere til målgruppen på. De unge er fremtiden, og hvis de får nogle gode vaner, fra de begynder at færdes i trafikken, så tager de dem forhåbentlig med sig resten i livet. Derfor ser vi foredragene som en langsigtet investering i vores alle sammens trafiksikkerhed," fortæller uddelingschef i GF Fonden, Helle Nielsen.
Evalueringer af tidligere foredrag har vist, at de personlige ulykkeshistorier går ind under huden på unge. Cirka 7 ud af 10 elever svarer i op til et år efter foredraget, at de har bedt venner og/eller familie om at tage sele på, hvis de ikke havde spændt sikkerhedsselen.
"Unge kan føle sig udødelige, og det er farligt i trafikken. Men samtidig har de et åbent sind, er nysgerrige og bliver påvirket af andres fortællinger. Derfor ved vi, at det virker, når de møder et menneske ansigt til ansigt, der fortæller, hvordan de har fået slået deres liv og livsdrømme i stykker, fordi de ikke tænkte sig om i trafikken. Når GF Fonden nu støtter projektet vil endnu flere i fremtiden bliver mere sikre i trafikken, og det er jeg taknemmelig for," siger Jakob Bøving Arendt, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.