Nye EU-regler vedtaget: Fra d. 7. juli skal alle nye biler have dette monteret

Bil og motor

04/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Umiddelbart ser der ikke ud til at komme lignende krav for biler produceret før den dato.

Fra d. 7. juli vil bilister i hele EU skulle indstille sig på en ny virkelighed på vejene, idet en række helt nye sikkerhedsregler træder i kraft.

Disse regler, som omfatter krav om avancerede assistentsystemer i alle nye biler, sigter mod at øge trafiksikkerheden og mindske antallet af ulykker, der ofte skyldes menneskelige fejl.

Fungerende fagdirektør fra EU's trafiksikkerhedsafdeling påpeger, at selvom bilen giver en frihed og selvstændighed til at komme fra A til B, er det vigtigt at huske på de risici, der følger med at færdes i trafikken. Træthed og distraktion er blot nogle af de faktorer, der kan øge risikoen for ulykker.

Med de nye regler håber EU at kunne forebygge disse ved at gøre brug af moderne teknologi.

Det skriver Karlsruhe-insider.

Gælder alle nye biler

Fra den 7. juli bliver det obligatorisk for alle nye biler i EU at være udstyret med en række assistentsystemer, der blandt andet omfatter fartassistent, bakassistent, aktiv vognbaneassistent og en sort boks til lagring af ulykkesdata.

Disse tiltag er ikke blot en teknologisk opgradering, men en væsentlig sikkerhedsforanstaltning, der ifølge trafiksikkerhedseksperter kan redde op til 25.000 liv og forhindre 140.000 alvorlige skader frem mod 2038.

Selvom nogle måske vil betragte de nye regler som en unødvendig indblanding, understreger eksperter vigtigheden af at sætte sikkerheden først, især i lyset af det stigende antal hændelser på vejene.

For bilister, der kører i ældre biler, ser der ikke ud til at være nogen kommende krav i forhold til de nye systemer. Men selvom eksisterende køretøjer kan fortsætte uden, er målet med de kommende regler klart: At gøre fremtidens transportmiddel sikrere for alle.