Klar til ferie i autocamperen? Du har måske glemt at tjekke det vigtigste

Bil og motor

11/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan sætte både dig selv og de andre i autocamperen i fare!

Foråret står for døren, og autocamperen skal ud af sit vinterhi.

Måske har du allerede støvsuget, vasket og klargjort camperen, så den er klar til årets første tur.

Men HOV! Hvad med dækkene? Slidte eller forkerte dæk kan være en overset sikkerhedsrisiko, når danskerne triller ud på vejene.

Det er dækeksperten, Christian Jensen, tekniker hos Bridgestone, der hejser flag for camper-dækkene.

"Desværre er dækkene en af de vigtige ting, der ofte bliver overset, når man sætter sig bag rattet i en weekend- eller feriepakket camper," advarer han.

Kør med det rigtige dæktryk

Har camperen stået stille hen over vintersæsonen, er dæktrykket sandsynligvis faldet. Det er vigtigt, at du tjekker det før afgang.

Sørg for at dækkene er kolde, når du tjekker trykket.

"Som på en personbil er det vigtigt, at du tjekker hvilket dæktryk, der er det anbefalede for din autocamper. Det står autocamperens manual samt evt. i dørstolpen," oplyser Christian Jensen.

"Hvis dæktrykket er for lavt, reducerer man den belastning, som dækkene kan bære. På en tung autocamper kan det medføre skader på dækkenes slidbane. Med et korrekt anbefalet dæktryk forbedrer man camperens stabilitet og reducerer varmegenerationen i dækkene. Det gør det nemmere at styre, og det forlænger dækkenes holdbarhed," fortæller Christian Jensen.

Tjek mønsterdybden og dækkets tilstand generelt

Når du alligevel har næsen i dækhøjde, så tjek også mønsterdybden. Mindst tilladt er 1,6 mm, men anbefalingen fra Christian Jensen lyder på 3 mm, især på våde veje – og dem kommer du nok ikke uden om her i forårsmånederne.

"Udover at tjekke mønsterdybden på dækket, så se også godt efter, om dækket har skader. Autocamperdæk bliver jo udsat for lidt af hvert – ikke kun asfaltveje, men også grusveje, en strandtur eller en skovvej," pointerer Christian Jensen.

Skift dækkene – måske før de er slidt

Autocampere bruges sjældent lige så meget som bilen. Dækkene på camperen slides derfor i mindre grad, og kan bruges i længere tid.

Men selv om autocamperens dæk ikke er slidt ned, så skift dem alligevel ca. hvert 6. år – og finder du revner eller tegn på slitage, skal du enten skifte dækkene med det samme eller tage en tur forbi dit autoværksted og få eksperternes input.

Er du i tvivl om dækkenes alder, så tjek DOT-nummeret på dækkene – det er produktionsdatoen.

Du kan i øvrigt forøge dækkenes levetid ved at skifte dem mellem for- og bagaksel, når forskellen i rilledybden på slidbanemønsteret overstiger 2 millimeter