Kan redde liv i trafikken: Husk denne knap i bilen, når dagene bliver kortere

Bil og motor

05/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Den bliver vigtigere at bruge i takt med, at vi bliver ældre.

Når dagene bliver kortere, er der flere af os, der skal ud at køre på vejene, når solen er gået ned.

En ting er, at det kan være mere risikabelt at køre på vejene, når det bliver frostgrader, ligesom det også er sværere at se, når det er mørkt - selvom vi selvfølgelig har forlygterne til at hjælpe os i den situation.

Men hvis du har prøvet at køre i mørke, har du garanteret også prøvet pludselig at blive blændet, selvom det er kulsort udenfor. Ikke af en modkørende bilist, men i stedet af den bagvedkørende.

For når bakspejlet reflekterer den bagvedkørendes lygter, kan det hurtigt blive en ubehagelig oplevelse, som nærmest blænder os i et par sekunder, fordi kontrasten mellem mørket og lyset er så kraftig.

Det er særligt et problem, hvis man har en mindre bil, der ligger lavt mod vejen, og der kommer en større model bag dig. Der kan forlygterne nemlig stadig blænde dig voldsomt, selvom chaufføren ikke har slået langt lys til.

Men der er faktisk en knap/kontakt, du kan bruge til netop at undgå dette problem.

Den "magiske" knap

I bunden af dit bakspejl er der en kontakt, som du kan "flippe". Når du gør det, vil du lægge mærke til, at bakspejlet sandsynligvis ændrer vinkel, men du vil også se, at det er blevet markant mørkere.

Og det er ikke et designvalg, der skal matche de mørke morgener og aftener: Det er anti-blændings-effekten, der bliver slået til.

Hvis du har den funktion slået til, når du kører i mørket, vil du stadig kunne se en bagvedkommende bilist, men du bliver ikke blændet af vedkommendes forlygter.

Så en ting er, at det er mere behageligt for dig at køre uden at skulle bekymre dig om at blive blændet - men den måske vigtigste ting er, at det kan forhindre ulykker, fordi du netop ikke risikerer at miste synet i et par skæbnesvangre sekunder.