Er åbne vinduer eller aircondition den billigste løsning til køreturen?

Bil og motor

23/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det kan være dyrt i benzin at have åbne vinduer eller lade airconditionen køre.

Vejrudsigter viser, at danskerne kan forvente maksimale temperaturer på over 20 grader i mindst de næste to uger.

Det skriver Express

Samtidig skal rigtig mange ud på vejene i dag og flere er afhængige af aircondition for at holde dem kølige.

Aircondition koster benzin

Eksperter advarer dog om, at det nu er det bedste tidspunkt at få deres aircon efterset ved at erstatte den gamle kølervæske fra systemet med ny gas.

Dette vil ikke kun forbedre effektiviteten af ​​klimaanlægget og holde chauffører og passagerer kølige, men det kan også øge, hvor meget brændstof de får fra tanken.

Graham Conway fra Select Car Leasing sagde, at aircon-systemer naturligt kølevæske over tid, hvorfor de skal udskiftes eller fyldes op, generelt hvert andet år. Han tilføjede:

"Nogle af de afslørende tegn på, at dit system trænger til en opfriskning, er varm luft, der kommer gennem ventilationsåbninger, selv når airconditionen er tændt, samt en fugtig, muggen, kemikalielignende lugt, der kommer gennem blæserne."

Få efterset din aircondition

Der er også en anden grund til, at du bør få din aircondition efterset - hvis du gør det, vil det nemlig forbedre brændstofeffektiviteten.

"Når niveauet af kølervæske er lavt, skal airconditionanlægget arbejde hårdere for at afkøle luften. Og den ekstra anstrengelse betyder, at du ender med at bruge mere brændstof - fordi aircon-enheden trækker sin kraft fra motoren." fortæller Graham Conwat

At lade aircon-systemet løbe tør for gas kan også forårsage yderligere problemer, hvor komponenter potentielt sætter sig fast eller revner.

Generelt øger det at køre klimaanlægget på en varm dag typisk brændstofforbruget med omkring otte til 10 procent sammenlignet med ikke at have det tændt. Dette kan føreren se på kortere ture, hvor airconditionanlægget skal arbejde hårdere for at køle kabinen, så snart motoren starter.

Dyrt at åbne vinduet

Et eftersyn af klimaanlægget koster normalt mellem 800 og 1500 kroner men det kan hjælpe chauffører med at spare på brændstofregningen, især når det varmere vejr er tidligere end normalt i år.

Hvis folk tøver med at bruge klimaanlægget på en varm sommerdag, kan åbning af deres vinduer også have indflydelse på deres brændstoføkonomi.

Åbning af vinduer øger bilens vindmodstand, hvilket gør den mindre aerodynamisk, hvilket betyder, at motoren skal arbejde hårdere for at holde trit med de højere hastigheder.

"Som en generel tommelfingerregel vil jeg foreslå, at du åbner alle din bils vinduer, når du først går ind i kabinen på en varm dag, for at tillade den varme luft at slippe ud. Når du er på farten, kan du lukke dine vinduer og vende tilbage til aircondition. Og hvis du rejser over 85 km/t, er det mere effektivt at bruge klimaanlægget, end det er at åbne vinduerne." fortæller Graham Conway