Ekspert udtaler: Spild ikke dine penge ved at købe dette til bilen

Bil og motor

09/10/2023

Foto: Screenshot, Youtube, Scotty Kilmer
Foto: Screenshot, Youtube, Scotty Kilmer

Skrevet af Mia R.

En førende bilmekaniker har udtalt, at det at fylde et bestemt stof i en bil er "fuldstændig spild af penge".

Nitrogen i dæk: Myte eller nødvendighed?

Mekaniker Scotty Kilmer har i en YouTube-video udtrykt, at det var en "vittighed", at mange bilister fyldte nitrogen i deres bildæk. I normale dæk stiger og falder trykket afhængigt af temperaturen med et skift på cirka én psi for hver 12 grader celsius. Nitrogen i dæk har dog mindre trykvariationer, hvilket gør det ideelt for krævende miljøer.

Dette trick bruges af racerteams og flyselskaber, men Kilmer har afsløret, at almindelige bilister ikke behøver at bekymre sig.

Hvad siger eksperten?

I en udtalelse på sin YouTube-kanal sagde Kilmer: “Det er i bund og grund komplet spild af penge at pumpe nitrogen i dine dæk, medmindre du er racerkører."

Man er ikke i tvivl om Klimers holdning til nitrogen i biler. Han uddyber også holdningen i sin video: ”Racerbiler, de kører 200 mph, de bliver rigtig varme, trykket vil ændre sig meget, det ændrer sig ikke så meget med nitrogen. Men for normal kørsel er det en komplet spild af dine penge. Kom nu, det er en vittighed for de fleste."

Han fortæller, at nitrogen er en inert gas, så den hjælper med at sørge for, at dækkene ikke ruster på indersiden. De fleste har aluminiums- eller magnesiumsfælge, og de ruster ikke rigtigt. Det samme gælder stålfælgene. Derfor gør nitrogen ikke nogen forskel for almindelige bilister.

Sikkerhed først

Dæktryk er afgørende for bilens sikkerhed, og politibetjente vil sandsynligvis udstede en bøde til enhver bilist med dæk, der har for lavt dæktryk. Dunlop advarer om, at dæk, som åbenlyst mangler luft, også sandsynligvis vil dumpe en MOT-test.

Eksperter hos Continental Tyres understregede, at det at pumpe nitrogen ind i dine dæk ikke ville forårsage skade, men indrømmede, at der kun var lille fordel ved at prøve det. De kommenterede: "altså, det er ikke skadeligt at pumpe dine dæk med nitrogen. Men for det meste gør nitrogen absolut ingen forskel."