Bileksperter med advarsel: Sådan tjekker du dine dæk og undgår punktering ved høj fart

Bil og motor

15/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Det er efterår og derfor en god anledning til at tjekke dækkene, da de bliver slidte og risikerer at punktere på risikofyldte tidspunkter.

For at markere Tyre Safety Month er StressFreeCarRental.com nu ude for at advare bilister om at inspicere deres dæk regelmæssigt eller risikere problemer, der kunne føre til en punktering på vejene.

Det kommer af, at en talsmand fra StressFreeCarRental.com bemærkede, at en stor del af bilisterne indrømmer, at de ikke ofte kontrollerer deres dæk: "Der er tusindvis af bilrejser hver dag og en af de almindelige fejl vi ser, er, at bilister glemmer at overvåge deres dæktilstand."

For som de siger: "Det er afgørende for at regelmæssigt kontrollere dæktrykket og være opmærksomme på punkteringer, inden de begiver sig ud på en rejse."

Tjek dækmønstre

For det første anbefalede StressFreeCarRental.com, at bilister altid skal kontrollere dækmønstrene på deres køretøjsdæk hver anden uge eller inden en længere rejse.

I de varmere måneder kan varme på vejens overflade gøre dækkene bløde, hvilket skaber mere friktion, der kan slide dækmønstrene hurtigere ned.

Ifølge dansk lov bør dækmønstrene ikke være under 1,6 mm, og bilister af et køretøj med dækmønstre lavere end dette står over for en bøde på 1000 kr. pr. berørt dæk.

Tjek dæktryk

Bilister bør også regelmæssigt overvåge dæktrykket i deres bil, og StressFreeCarRental.com forklarede, at det kan variere med op til 2 psi for hver ændring på 10 grader i temperaturen.

At køre på dæk med lavt tryk kan øge brændstofforbruget og bremselængden, mens overdreven oppumpning kan føre til punkteringer.

Firmaet anbefalede derfor, at bilister bør kontrollere de anbefalede dæktryk for deres køretøj ved at kigge efter et klistermærke på førerdørens karm eller i ejerens manual.

Tjek dækfarer, mens du kører

Endelig mindede firmaet bilister om at være opmærksomme på deres dæk, når de er bag rattet, og se efter eventuelle problemer på vejen, der kan beskadige dem.

Talsmanden tilføjede: "Hold øje med vejen, da huller i vejen kan skabe problemer som dækafskillelse og punkteringer, der kan føre til en punktering," og de afrundede med at sige: "Vær opmærksom på andre bilister og vær fornuftig, når du undgår dem."