Vesterbo Plejehjem får sur smiley + 40.000 kroners bøde.

05/11/22 | 14:01

Kilde: Shutterstock
Kilde: Shutterstock

Skrevet af Mathias Højgaard-Rasmussen

Er du sulten? Kunne salmonella frikadeller friste?

Fødevarestyrelsen har været forbi Vesterbo Plejehjem i Søndersø, og ud fra deres afsluttede kontrolrapport, fremgår det at Vesterbo’s køkkenpersonalet, har anvendt hakket grisekød, som - ifølge fødevarestyrelsen, muligvis har indeholdt salmonella. Det udløser en sur smiley og ikke mindst en bøde på 40.000 kr. Områdeleder Susanne Holm Rasmussen udtaler til TV 2 Fyn: “Vi lægger os fladt ned. Det er en beklagelig fejl, der er sket. Det må ikke ske sådan noget”. Det hakkede grisekød blev tilbagetrukket pga. fund af salmonella i kødet fra sælgers side, den information blev hurtigt sendt ud til personalet via en e-mail, men da plejehjemmets interne mailsystem havde tekniske fejl den dag, nåede e-mailen aldrig frem til køkkenpersonalet. Susanne Holm Rasmussen udtaler efterfølgende, at man nu kontakter personalet direkte på telefonen hvis der skulle opstå en situation som denne igen. Der meldes heldigvis fra plehjemmet, at ingen af stedets beboerne efterfølgende skulle være blevet syge. 


Salmonella?

Salmonella er en tarmbakterier, som kan være i gødningen fra mange husdyr, kæledyr og vilde dyr. Bakterien kan blive spredt med gødning til andre dyr, til slagtekroppe, til rå mælk samt til jord, vand og afgrøder. Salmonella bliver også i nogle tilfælde spredt fra høns til æg.Mennesker kan blive ​smittet via mad, som er forurenet med bakterien. Du kan risikere at blive smittet med salmonella fra en række fødevarer, fx fjerkræ, svine- og oksekød og upasteuriseret mælk. Der kan også være salmonella i fisk og skaldyr og i vegetabilske fødevarer, fx rå grønsager. I Danmark er risikoen for at blive syg af salmonella fra æg og kyllingekød meget lille.

Symptomerne på sygdom med salmonella.

Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast. 
Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger. I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid. Man bliver gerne syg 1/2 - 2 døgn efter at have spist fødevaren med salmonella.

Kilde: Fødevarestyrelsen