Kræftens bekæmpelse med opråb: Halvdelen af unge kvinder deltager ikke i screening

21/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Kun cirka halvdelen 52 pct. af kvinderne siger ja

Kun cirka halvdelen, 52 pct., af kvinder i 20’erne takker ja til at deltage i screening for kræft i livmoderhalsen, som de inviteres til regelmæssigt, fra de fylder 23 år. Det viser den seneste opgørelse fra Regionernes kliniske kvalitetsudviklingsprogram for livmoderhalskræftscreening. Den lave deltagelse bekymrer Kræftens Bekæmpelse.

"Screening er yderst relevant for kvinder i tyverne. Så det ærgrer mig, at det ikke er flere, der tager imod tilbuddet og bliver tjekket for celleforandringer og dermed beskytter sig mod at udvikle livmoderhalskræft," siger Janne Bigaard, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Hver dag får tæt på én kvinde i Danmark livmoderhalskræft, og hvert år dør 90 af sygdommen, der oftest rammer kvinder midt i 30’erne. Op mod to ud af tre kvinder, der får livmoderhalskræft, er ikke blevet screenet regelmæssigt.

Store konsekvenser ikke at blive screenet

Screening kan finde forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft. Hvert år får flere tusind kvinder fjernet forstadier.

"Det kan have store konsekvenser, hvis celleforandringer ikke bliver opdaget. Hvis celleforandringerne allerede har udviklet sig til kræft, kan det betyde, at livmoderen skal fjernes og kvinder risikerer, at de ikke kan få de børn, de ønsker sig," fortæller Janne Bigaard.

Kræftens Bekæmpelses egne undersøgelser peger på flere årsager til ikke at blive undersøgt for livmoderhalskræft. Bl.a. opfattelsen af at screening ikke er relevant og ubehag ved tanken om den gynækologiske undersøgelse.

"Vi kan se, at kvinderne gerne vil deltage, men ”glemmer” at bestille tid hos lægen. Mange ved ikke, at de har risiko for at få denne kræftform i en tidlig alder. De føler sig sunde og raske og tænker ikke, at de kan blive ramt af kræft," forklarer Janne Bigaard.

Livmoderhalskræft kan stort set udryddes

Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at livmoderhalskræft stort set kan udryddes, hvis mindst 90 pct. af piger bliver HPV-vaccineret, mindst 70 pct. deltager i screening og mindst 90 pct. af dem, der har forstadier til livmoderhalskræft, bliver behandlet.

"I Danmark er vi godt på vej. 90 pct. af piger bliver vaccineret og 98 pct. at de kvinder, der har forstadier, bliver behandlet. Men flere skal deltage i screening, hvis kommende generationer skal undgå livmoderhalskræft," siger Janne Bigaard.

Blandt kvinder over 29 år bliver 62 pct. screenet for livmoderhalskræft indenfor et år.

Januar er international måned for livmoderhalskræft, Cervical Cancer Awareness Month. I den anledning går Kræftens Bekæmpelse ud med kampagnen ”Er der noget, du har glemt?”, som skal minde unge kvinder om at blive screenet.