Danmark står over for "stille sundhedskatastrofe" - nu vil foening have national plan

03/02/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Diabetes kan ramme alle, og 100.000 danskere går uvidende rundt med type 2-diabetes, mens knap en halv mio. skønnes at have forstadier til den kroniske sygdom. Derfor testede Diabetesforeningens sundhedsbus næsten 3000 mennesker sidste år. Vi skal have en national plan for kroniske sygdomme, og den kommende folkesundhedslov og sundhedsreformen skal styrke opsporingen af danskere med uopdaget type 2-diabetes, mener Diabetesforeningen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danmark står over for en stille sundhedskatastrofe, hvor type 2-diabetes rammer stadig flere mennesker. 100.000 danskere har den alvorlige kroniske sygdom uden at vide det, og knap en halv million har forstadier til sygdommen, såkaldt prædiabetes.

Derfor kørte Diabetesforeningen i 2024 en sundhedsbus ud til 22 byer og lokationer for at skabe synlighed om diabetes og tilbød gratis screening for type 2-diabetes.

Næsten 3000 mennesker tog imod tilbuddet, og blandt dem blev der fundet 130 personer med præ-diabetes og 45 personer med uopdaget type 2- diabetes.

Men selvom lokale initiativer som Diabetesforeningens sundhedsbus-screeninger er vigtige skridt, kræver løsningen mere end enkeltstående projekter, mener Diabetesforeningen.

"Vi skal have en national plan for kroniske sygdomme. De kommende kronikerpakker vil løfte behandlingen for dem, som får diagnoser, men der er også behov for at sætte tidligere ind. Danmark skal have en samlet national strategi, der prioriterer forebyggelse, tidlig opsporing og effektiv behandling som integrerede dele af sundhedssystemet. Den kommende folkesundhedslov og sundhedsreformen bør derfor sætte målrettede initiativer i værk, der styrker opsporingen af danskere med uopdaget type 2-diabetes," siger Claus Richter, adm. dir. i Diabetesforeningen.

Nødvendigt med nationalt screeningsprogram

Erfaringerne fra sundhedsbussen understreger, hvad der kan opnås gennem forebyggelse og tidlig indsats.

Resultaterne er også økonomisk bæredygtige: Beregninger fra Kraka Economics viser, at hver krone investeret i målrettet screening for type 2-diabetes giver en samfundsgevinst på 1,28 kroner. Det skyldes, at både sundhedsudgifter og tabt arbejdsfortjeneste bliver mindre, når følgesygdomme bremses i tide.

For at bremse udviklingen mod de 420.000 forventede tilfælde af type 2-diabetes i 2030 mener Claus Richter, at det er nødvendigt at indføre et nationalt screeningsprogram.

"Ligesom screeningsprogrammerne for tarmkræft har vist deres værd, kan et systematisk screeningsprogram for type 2-diabetes identificere sygdommen på et tidligt stadie og forebygge alvorlige følgesygdomme som hjertekarsygdom, nervesygdom og fodsår. Jo tidligere vi opdager diabetes, desto bedre er mulighederne for at forhindre alvorlige følgesygdomme. Det er en investering i både den enkeltes sundhed og samfundsøkonomien," siger Claus Richter.

For at realisere dette kræves en klar politisk prioritering og samarbejde mellem sundhedsmyndigheder, politikere og organisationer som Diabetesforeningen.

"Kampen mod type 2-diabetes er en kamp, vi alle skal deltage i. Det kræver mod, vilje og en stærk national indsats for at vende udviklingen og sikre et kronisk sundere Danmark," siger Claus Richter.

Fakta

  • 333.500 danskere lever i dag med type 2-diabetes. (diabetestal.nu)

  • Antallet af personer med type 2-diabetes er mere end firdoblet siden 1996.

  • 47% af mennesker med type 2-diabetes har mindst én følgesygdom.

  • Sundhedsbussens screening består af en risikoprofil og eventuelt en lille blodprøve, der bliver analyseret på stedet. Hvis den viser et for højt blodsukker, henvises man til yderligere undersøgelse hos egen læge.

  • Det er også muligt at tage en digital risikotest på Diabetesforeningens hjemmeside diabetes.dk.

  • Diabetesforeningens sundhedsbus ruller ud igen i 2025 og besøger bl.a. Folkemødet på Bornholm.