5 smukke blomster til et farverigt efterår i haven

16/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Blomster pynter altid, især om efteråret, hvor havens farver ellers begynder at falme.

En havefan har på TikTok listet fem planter, der er nemme at dyrke til lækre efterårsblomster.

Mens sommeren lakker mod enden, ræser gartnere ud på internettet for at lære at finde ud af, hvordan man genopliver forsømte planter og sikrer, at deres blomster vender tilbage næste år.

Krysantemum

Krysantemum, som er en "essentiel efterårsblomst", vil typisk "begynde at blomstre i september og vare indtil frost," ifølge TikTok-brugeren homegrown_garden.

For vellykkede resultater råder gartneren til at vælge krysantemum, der endnu ikke er i fuldt flor, da disse vil kæmpe mindre med omplantning.

Violer

Violer betragtes som en topmodgift mod humør, der falder i takt med bladene, da de fortsætter med at give et stænk af farve indtil det sene efterår.

Ifølge Capital Gardens blomstrer blomsterne fra efterår til maj, men de har brug for en vis beskyttelse for at overleve vinterens hårde temperaturer.

"Mange arter kæmper om sommeren, men vil genoplive og blomstre om efteråret med deres prangende fem-bladede blomster," bemærker TikTokeren. "Brug en langsom-frigivende gødning i sensommeren for at opmuntre efterårsblomster."

Guldris

Guldrisblomster er et populært valg i danske haver, da vilde blomster er en magnet for gavnlige insekter og sommerfugle.

Desuden blomstrer de om efteråret og tilføjer et stænk svovlgult til haver, hvis de plantes under de rigtige forhold.

"Guldris er en flerårig vildblomst, der blomstrer fra midten af ​​sommeren til efteråret," bemærkede homegrown_garden. "Fjern de brugte blomsterklaser for at forlænge blomstringen."

Efterårskrokus

Fordi den smukke efterårskrokus er relativt kort af vækst, har den en tendens til at klare sig bedst, når den plantes i nærheden af ​​en vandmasse.

"Plant den i sensommeren til efterårsblomstring," bemærker TikToker. "Løvet sender først løv op om foråret, som visner om sommeren, og efterårsblomster blomstrer på de bare stængler."

Royal Horticultural Society påpeger også, at mens blomsterne kommer ud om efteråret, følger bladene kun med om vinteren eller det tidlige forår.

Kokardeblomst

Kokardeblomster - også kendt som Gaillardia - blomstrer uafbrudt fra tidlig sommer til efterår og er enormt populære blandt sommerfugle takket være deres rige nektar.

"Kokardeblomster er en flerårig hybrid, der vokser hurtigt og har en lang blomstringsperiode fra sent forår til efterår," ifølge homegrown_garden.

"Hvis blomstringen aftager om sommeren, skal du skære tilbage til planten for at opmuntre til efterårsblomstring."