Nu skal nærkontakter vaccineres: Danmark modtager vaccine mod abekopper

27/5/22 | 07:30

Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde vaccination mod kopper til personer, der har været i nær kontakt med personer smittet med abekopper.

Danmark modtager 200 vacciner mod abekopper fra Nederlandene. Desuden arbejder myndighederne på at skaffe endnu flere doser hjem.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

"Siden den 16. maj 2022 har der været et udbrud af abekopper i flere lande uden for Central- og Vestafrika. Dette er usædvanligt, da sygdommen sjældent ses i Europa. SSI vurderer, ligesom ECDC, at sandsynligheden for spredning af abekopper til personer i den brede befolkning i Danmark er meget lav," står der i pressemeddelelsen.

Udviklet af dansk virksomhed

Vaccinen, med navnet Imvanex, er udviklet af det danske firma, Bavarian Nordic.

Den vil kunne efter vurdering af en speciallæge i infektionsmedicin på hhv. Aarhus Universitetshospital og Hvidovre Hospital, til nære kontakter med særlig risiko for at blive syg af abekopper, efter at disse er blevet eksponeret for smitten og skal reducere risikoen for et alvorligt forløb. Lægen vil skulle have en udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

"Det er meget usædvanligt at se smitte med en sygdom som abekopper i flere forskellige europæiske lande samtidig, herunder Danmark. Derfor sikrer vi os nu de første vaccinedoser, så vi er klar til at vaccinere efter sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Vi gør stadig brug af smitteopsporing, isolation og laboratorieanalyser for at inddæmme smitten."

Kommer til landet i dag

Det forventes, at doserne er på dansk jord fredag den 27. maj.

Sygdommen begynder ofte med sygdomsfølelse så som kulderystelser, feber, hovedpine, muskelsmerter og træthed, hvorefter der fremkommer små blærer på huden. Blærerne kan minde om skoldkopper.