Den ser måske uskyldig ud, men egeprocessionsspinderen kan give alvorlige allergiske reaktioner – og du kan blive ramt, uden at røre den. Få styr på de skjulte farer og hvordan du undgår dem.
Lige nu læser andre
Egeprocessionsspinderen har med god grund fået tilnavnet ‘larven fra helvede’. Den er ikke kun kendt for sine giftige hår og ubehagelige reaktioner, men også for sin hurtige spredning i Danmark – senest set på Fyn og i Østjylland skriver videnskab.dk.
Her er fem vigtige fakta om larven, som du bør kende, ifølge lektor emeritus Hans Peter Ravn fra Københavns Universitet.
1. Fra æg til sommerfugl
Larven gennemgår en fuldstændig forvandling – fra æg til voksen sommerfugl. Æggene lægges sidst på sommeren og klækkes i det tidlige forår. Larverne udvikler sig gennem seks stadier, og først i fjerde stadie bliver deres hår giftige. De voksne sommerfugle flyver fra juli til september, hvorefter næste generation begynder som æg.
2. Det usynlige problem
Det er ikke de lange hår, men de mikroskopiske brandhår, der udgør faren. Disse kan forårsage allergiske reaktioner som udslæt, hævelse og i værste fald vejrtrækningsproblemer. Brandhårene kan spredes gennem luften og bør tages alvorligt – især i områder med mange larver og reder.
Læs også
3. Et liv i fællesskab
Larverne lever i store fællesskaber i silkeagtige reder på egetræer, hvor de også skifter hud og opholder sig i pauserne fra fødesøgning. Navnet kommer fra deres karakteristiske procesion – en lang række af larver, der bevæger sig samlet mellem fødekilder.
4. Kommer med importeret træ
Arten stammer fra varmere egne og er formodentlig kommet til Danmark med importeret plantemateriale. Æggene er små og svære at opdage, og da arten ikke klassificeres som en karantæneskadegører i EU, er der ingen krav om kontrol ved import.
5. Hunnen bliver – hannen flyver
Efter parring lægger hunnerne æg i samme træ eller nærliggende områder. Hannerne flyver frit og kan spores med feromonfælder, men fælderne bruges udelukkende til overvågning, ikke bekæmpelse.