Vi nærmer os afbrændingsforbud - Sankt Hans-bålet er i fare

112

08/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Kryds fingre for, at vejrudsigterne tager fejl!

Nogle er måske allerede i gang med at forberede bålet. Andre er måske "bare" ved at planlægge, hvad der skal synges, når flammerne stiger mod himlen.

Uanset hvad er Sankt Hans-aften, som falder fredag d. 23. juni, for mange danskere lig med et stort bål, sange og ikke mindst godt selskab.

Men i år er der overhængende risiko for, at en af de tre faste bestanddele af den traditionsrige aften, må undværes. Danmark er nemlig så tørt, at vi risikerer et reelt afbrændingsforbud, fordi det simpelthen er for farligt med åben ild.

Allerede nu er Danske Beredskaber ude og advare om, at danskerne ikke skal sætte næsen op efter, at kunne brænde hekse af d. 23. juni:

"Desværre må vi allerede nu oplyse, at såfremt vejret frem mod Sankt Hans ikke bidrager med en vis mængde vand, så ser det ikke særligt sandsynligt ud, at det samlede risikobillede med mange, større bål samtidig, på tværs af land, by og alle former for natur, vil kunne holdes indenfor det betryggende i forhold til brandfaren," skriver Danske Beredskaber i en pressemeddelelse.

Chancerne bliver mindre og mindre

Ser man på vejrudsigten, bør man nok allerede nu finde ud af, hvad man vil lave i stedet for at sætte ild til et stort bål om et par uger.

I DMI's 7-døgnsudsigt bliver nedbør ikke nævnt så meget som ene eneste gang - og faktisk ser det ud til, at temperaturerne vil stige, når vi kommer hen på den anden side af weekenden.

Den endelige beslutning om, hvorvidt danskerne må holde Sankt Hans-traditionen med bål i hævd, bliver taget på et nationalt møde i Danske Beredskaber mandag d. 19. juni, så man får altså uanset hvad lige et par dage til at lægge nye planer, hvis det ender med et forbud.

"Vi følger nøje med i situationen i hvert enkelt beredskabs område, og der tages bestik af forholdene dag for dag, time for time," lyder det i pressemeddelelsen.

Meldingen om, hvorvidt vi må tænde for bålet eller ej, vil komme kl. 12 samme dag.