Undersøgelse: 2 ud af 3 danskere frygter dette mere end indbrud i hjemmet

112

25/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvad frygter du mest?

Selvom cyberkriminalitet er et forholdsvis nyt begreb i danskernes bevidsthed, så er bekymringen rykket hjem i stuerne.

Det viser en ny undersøgelse udført af Norstat for Købstædernes Forsikring, hvor to ud af tre danskere svarer, at de er mere bekymrede for at blive udsat for svindel på nettet end indbrud i hjemmet.

”Dette er et tydeligt udtryk for forskellige tiders udfordringer. Vi har haft mange år til at styrke vores beredskab mod indbrud i hjemmet, og statistikker viser heldigvis også, at det årlige antal af indbrud har været konstant faldende de senere år. Cyberkriminalitet er den nye udfordring, som samtidig er væsentlig mere kompleks for de fleste, fordi det er ukendt område, hvor det måske for mange boligejere kan synes mere uigennemskueligt end at skulle sikre de rigtige låse på vinduer og døre, fjerne synlige haveredskaber og sikre god belysning og lignende,” forklarer Morten Jepsen, der er underwritingdirektør hos Købstædernes Forsikring.

På tre måneder modtager mere end hver anden en svindelmail eller -sms

Ifølge Kriminalpræventivt Råd blev cirka 150.000 danskere i 2021 udsat for cyberkriminalitet, og i Købstædernes Forsikrings undersøgelse svarer 60 procent, at de inden for de seneste tre måneder har modtaget en svindel-sms eller -e-mail i forbindelse med køb eller salg online.

”Vores opfattelse er, at de tal kun stiger. Svindlerne udvikler hele tiden deres metoder. De bliver bedre til at ligne noget, vi kender og stoler på, og derfor bliver det sværere som forbruger at navigere på tværs af internettet, mail, apps og så videre,” forklarer Morten Jepsen.

Hos Købstædernes Forsikring oplever de også en stigning i henvendelser fra kunder, der har været udsat for cyberkriminalitet.

”Vi får mange henvendelser både i forbindelse med køb og salg online, men også misbrug af billeder samt personer, der oplever, at deres kort- eller betalingsoplysninger er blevet stjålet og misbrugt. Det er alle uheldige situationer. Derfor er det også vigtigt for os at kunne rådgive kunderne om, hvad de kan gøre og hvilke faresignaler de skal holde øje med, når de begår sig online samt at udvikle produkter, der kan hjælpe både proaktivt, og når uheldet er ude,” fortæller Morten Jepsen.

Sådan beskytter du dig mod cyberangreb

  • Skift password jævnligt: Brug forskellige passwords til forskellige login og skift dem jævnligt. Og gør gerne dit password en smule avanceret, så det ikke kan gættes.

  • Vær opdateret: Hold altid dit styresystem opdateret, og sikr dig, at du har installeret et anti-virusprogram.

  • Del aldrig personfølsomme oplysninger: Bank, forsikring eller andre instanser vil aldrig bede om denne slags oplysninger på sms eller mail, så modtager du besked om dette, så er det ikke din bank, men nogen, som prøver at narre dine oplysninger fra dig.

  • Brug to-faktor-autentificering: Flere og flere hjemmesider har gjort det muligt at logge ind med to-faktor-autentificering. Det betyder, at man skal indtaste sit brugernavn og password som vanligt, men at man også skal indtaste en kode, som man får tilsendt på sms eller mail.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er en online omnibusundersøgelse foretaget af Norstat for Købstædernes Forsikring i uge 36 blandt 1000 repræsentativt udvalgte danskere.