Tvunget i skole med sin overfaldsmand - 11-årig dreng voldtaget i frikvarter

112

19/09/2023

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Skrevet af J. Bøgen

Skolen har truet med at melde moren til de sociale myndigheder, hvis hun holder drengen hjemme.

I februar i år fik 11-årige Oscars mor et opkald fra sønnens lærer. Et opkald, som for evigt vil sidde i moderen, ikke mindst på grund af, at det, der var sket med Oscar, for altid vil sidde i den stakkels dreng.

Der var nemlig sket noget alvorligt i en pause i skolen, og samme eftermiddag blev moderen kaldt til møde på skolen.

Her fortalte læreren så, at bare 11-årige Oscar var blevet voldtaget. Af en anden elev. I et frikvarter. Dagen før.

"Det er den værste samtale, jeg har haft i mit liv," siger moderen til Aftonbladet.

Det svenske medie har givet Oscar et falsk navn i artiklen om sagen for at beskytte hans identitet. Det er det falske navn, vi bruger i denne artikel.

Hvorfor tog det et døgn?

I rapporten om episoden fremgår det, at skolen vurderer, at hændelsen i frikvarteret kunne beskrives "direkte som et overfald".

Det er slemt nok at kunne læse den beskrivelse af noget, der er sket for sin elskede dreng, men moderens største chok går på, hvorfor det skulle tage et døgn, før hun fik noget at vide om overfaldet.

Hun fortæller til Aftonbladet, at skolens forklaring var, at rektor på skolen ikke var ledig den pågældende dag, og at man ville afvente dennes anvisning i forhold til, hvordan man skulle håndtere situationen.

Stakkels Oscar har, ifølge hans mor, siden voldtægten ikke være til at kende. Hvor den 11-årige før var fuld af liv, lider han nu af mareridt og panikanfald og udviser tydelige symptomer på posttraumatisk stress, PTSD.

Men alt dette er ikke det værste.

Tilbage i skolen med sin voldtægtsmand

Umiddelbart efter voldtægten, som eftersigende blev opdaget og stoppet af en lærer, blev overfaldsmanden suspenderet af skolen. Ifølge Oscars mor, ville hun få at vide af skolen, om, eller hvornår, han ville vende tilbage.

To uger efter overfaldet kommer Oscar så bange og ked af det hjem fra skole: Den anden dreng var nemlig tilbage på skolen, og Oscar havde mødt ham i skolegården.

Voldtægten blev meldt til politiet tre dage efter, den fandt sted, men fordi den formodede gerningsmands er under 15 år, kan han ikke retsforfølges.

Og det mest absurde af det hele: Skolen mener, Oscar og hans overfaldsmand skal gå i den samme klasse.

"Hver dag er en kamp for at få ham i skole. Jeg får løftet ham ud af døren. Han plejede at elske skolen, nu er han bange for at gå der," fortæller den fortvivlede mor.

Truet med de sociale myndigheder

Oscars mor bliver ved med at kæmpe for, at overfaldsmanden enten skal skifte skole, eller som minimum puttes i en anden klasse.

Moderen har også overvejet at skifte skole for Oscar, men den nærmeste skole ligger flere timers kørsel væk, og familien har ikke råd til benzin.

I perioder efter overfaldet har moderen holdt Oscar hjemme for at beskytte ham, men det har nu ført til trusler fra skolen om at anmelde hende til de sociale myndigheder for omsorgssvigt.

Årsagen er, ifølge moderen, at skolen mener, hjemmepasningen er i strid med den svenske skolepligt, men der har Oscars mor et meget klar svar:

"Det imødegår jeg ved at henvise til Barnekonventionen. Alle børn skal være trygge, når de går i skole."

Rektor på den pågældende skole skriver i en mail til Aftonbladet, at de ikke ønsker at kommentere hændelsen, eller hvordan skolen har håndteret situationen.

"Vi har modtaget information om, at du har søgt os. Der er rutiner på vores folkeskole, og vi kan ikke udtale os om enkelte elevsager. Vi henviser til uddannelsesdirektøren i kommunen”.