Tilbageholdt af politiet: BMW knaldede sig til en bøde

112

17/08/2022

Foto: Politiet
Foto: Politiet

Skrevet af Redaktionen

Københavns Vestegns Politi har tilbageholdt en bil i over to måneder, efter den afgav høje knald under kørsel.

Katalysatoren var fjernet og motorens elektronik ændret, så udstødningsgasserne røg direkte ud i atmosfæren. Først efter et værksted miljøgodkendte bilen, kom den på gaden igen.

En færdselspatrulje blev fredag aften den 10. juni opmærksom på en BMW 318i-personbil, som kørte på Hvidovrevej med nogle høje knald.
 
Patruljen standsede bilen, og det viste sig, at knaldene opstod, fordi katalysatoren var fjernet.
 
En katalysator er en lovpligtig forureningsbegrænsende del af udstødningssystemet til at nedbryde farlige partikler og gasser fra motoren, så de ikke ledes direkte ud i natur, miljø og atmosfære. 
 
Er en bils forureningsbegrænsende udstyr ikke lovligt, kan politiet ifølge færdselsloven tilbageholde bilen, til et autoriseret værksted godkender, at den opfylder gældende miljøkrav.
 
Derfor fik politiet kørt bilen direkte på værksted med en autotransport. Det protesterede ejeren over og ønskede, at retten tog stilling til politiets tilbageholdelse af bilen. Retten i Glostrup afsagde siden en kendelse, som godkendte tilbageholdelsen.
 
Den 24-årig fører og ejer af bilen er nu sigtet for at fjerne katalysatoren og ændre en elektronisk styreboks i motoren, så udstødningen afgav flammer og knald fremfor at beskytte miljøet. 
 
”Reglerne om miljøforurening i færdselsloven er klare: Hvis der er pillet ved det udstyr, som bekæmper forurening, tilbageholder politiet bilen, til den er godkendt af et autoriseret værksted. Punktum. Det er noget, vi håndhæver, og nogen bliver slemt overraskede over konsekvensen,” siger politiassistent Erik Andersen, færdselsafdelingen i Københavns Vestegns Politi.
 
En konstruktiv ændring af udstødningssystemet er en bødesag men dertil kan løbe ganske store omkostninger til reparation og lovliggørelse af udstødnings- og motorsystemer samt evt. opbevaring af bilen. 
 
I går blev den temmelig dyre BMW godkendt af værkstedet og frigivet af politiet efter over to måneders tilbageholdelse.