4.235 gange modtog landets politikredse i 2024 en anmeldelse om, at der havde været tyveri fra en vare- eller lastbil. Det er en stigning på godt 20 procent sammenlignet med året forinden.
Det svarer til over 11 anmeldelser dagligt.
Det viser nye tal, som Rigspolitiet har udleveret til Gjensidige.
Og de mange indbrud og tyverier fra vare- og lastbiler har ofte store økonomiske konsekvenser for den enkelte, der i mange tilfælde er mindre erhvervsdrivende, fortæller Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.
"Vi oplever kunder, der får tømt deres varebil for værktøj. Og her handler det ikke kun om, at vi skal hjælpe med at erstatte værktøjet. De får også store problemer med at lave deres arbejde, og derfor fører de her tyverier ofte til store omkostninger for de ramte," siger hun.
Hovedstadsområdet hårdt ramt
I tallene fra Rigspolitiet står det klart, at selvom problemerne med indbrud og tyverier sker over hele landet, så er politikredsene omkring København særlig hårdt ramt.
Samtidig fremgår det, at der sker en mindre stigning i antallet af anmeldelser i vinterhalvåret.
Ifølge Lene Rasmussen hænger det med geografien formentlig sammen med, at mange af tyverierne er organiserede, hvor de forsøger at lave indbrud i mange biler på kort tid, mens stigningen i vintermånederne skyldes, at det er lettere at arbejde uset i mørket.
Derfor opfordrer hun til, at ejere af vare- og lastbiler forsøger at være ekstra opmærksomme og tage sig en række forholdsregler i den her tid.
"Det kan være svært at gardere sig fuldstændigt, men det er altid godt at parkere et sted med belysning, og meget gerne tæt på beboelse. Og så oplever vi, at tyverimærker og DNA-spray både har en afskrækkende virkning og gør det svært at afsætte de stjålne varer," siger hun.
*Tallene er opgjort per 18 december 2024.