Skød og dræbte 25-årig mand: Blev frikendt for drabet

112

29/08/2022

Foto: Østjyllands Politi
Foto: Østjyllands Politi

Skrevet af Redaktionen

Det var nødværge, da en 43-årig mand i juli 2020 ved Jysk Væddeløbsbane skød en 25-årig mand, der afgik ved døden. Sådan lød vurderingen mandag i Retten i Aarhus, hvor den 43-årige blev idømt fem års fængsel for en større hashhandel, besiddelse af skydevåben og to bilafbrændinger.

To mænd på hhv. 23 og 27 år blev i samme sag idømt hhv. to og to et halvt års fængsel for at have forsøgt at begå røveri mod den 43-årige ved at have truet ham med skydevåben for at få fat i de penge, han havde med til at købe omkring 50 kilo hash. 

Det var den 22. juli om aftenen, at to grupper af mænd mødtes ud for væddeløbsbanen i Aarhus for at udveksle penge og hash. Handlen gik dog galt, og det endte med, at en 25-årig mand blev dræbt af skud fra en halvautomatisk pistol. 

Efterfølgende anholdt Østjyllands Politi flere mænd til sagen, blandt andet den 43-årige mand, der senere blev tiltalt for drabet på den 25-årige. 

Fandt forklaring troværdig

I retten erkendte den 43-årige at have affyret skuddene, men forklarede, at der var tale om nødværge, da han selv blev truet med våben og skudt efter af de personer, der ville sælge hashen. Heriblandt den 25-årige, der endte med at blive dræbt, og de to mænd på 23 og 27 år. 

”Det sker meget sjældent, at man bliver frikendt for drab på grund af nødværge, men her vurderede retten, at den 43-åriges forklaring var troværdig, og at han skød for at redde sit eget liv. Jeg skal nu have nærlæst dommen og vurdere, om den skal indstilles til anke,” siger specialanklager Birgitte Ernst. 

Den 43-årige blev dømt for at have været med til at planlægge hashhandlen og for at have været i besiddelse af et skydevåben på et offentligt sted. Derudover blev han dømt for i forbindelse med flugten efter episoden ved travbanen at have brændt to biler af. 

Tidligere er tre andre mænd blevet idømt fængselsstraffe for at have været medvirkende til hashhandlen. 

Den 43-årige modtog dommen. Den 27-årige ankede dommen.  Den 23-årige, der også fik en advarsel om udvisning, udbad sig betænkningstid i forhold til at anke dommen.